Kumluca Kaymakamlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve özel bir turizm şirketi işbirliğiyle, ilçede yaşayan Kıbrıs Gazileri için gezi düzenlendi. 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler savaştıkları toprakları gezme imkanı buldu. Geziye, Kaymakam Canan Hançer Baştürk, SYDV Müdürü Gülçin Turan, Yazı İşleri Müdürü Emine Cabbar ile 13 gazi ve yakınları katıldı.

ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİLER
 Duygusal anların yaşandığı 3 günlük gezide gaziler, Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa kentleriyle Varlık, Barbarlık, Mevlevi, Barış ve Özgürlük müzelerini ziyaret etti. Kafile, 71 Mehmetçiğin kabrinin bulunduğu Karaoğlanoğlu Şehitliği ve 327 Mehmetçiğin kabrinin bulunduğu Boğaz Şehitliği'nde de dua etti.

'1974'TE KAOS HAKİMDİ'
Geziyle o günlere geri döndüğünü söyleyen Gazi Ömer Özer, "1974'te adaya gittiğimde bir kaos hakimdi ve oraya huzur götürmek için gitmiştim. 40 yıl sonra bu kez gezmek için gittim. Rabbim bana bu günleri de nasip etti. Adaya gittiğimizde bambaşka bir yerle karşılaştım. Bunda benim de bir payım olduğunu düşündükçe gururlanıyorum" dedi.

'KIBRIS'TA OLDUĞUMA İNANAMIYORUM'
 40 yıl önceki Kıbrıs ile şimdiki arasında büyük fark olduğunu kaydeden Gazi Mesut Karakuş da "Gerçekten Kıbrıs'ta olduğuma inanmakta güçlük çekiyorum. Yavru vatanımız adeta baştan yapılarak, huzur ve mutluluk kaynağı haline gelmiş. Buraya adım attığım andan beri o günlerle bu günler arasında bağ kuruyorum. Barış getirdiğimiz topraklarda yürümek gurur verici" diye konuştu.

'ONLARI UNUTMADIK'
 Kıbrıs Barış Harekatı'nda üstün çaba ve gayret göstererek yavru vatana sahip çıkan gazileri Kıbrıs'a götürmekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk ise şöyle dedi:
 "Göreve geldiğim günden itibaren ilçedeki gaziler ile şehit yakınlarının listesini çıkarttık. Onları belirli aralıklarla ziyaret ederek, devletimizin her zaman onların yanında olduğunu gösterdik. Şimdi de bu vatan uğruna mücadele etmiş ve üstün gayretleri sonucu gazilikle onurlandırılmış askerlerimizin barış getirdikleri o toprakları görmelerini istedik. Pek çoğu savaş sonrasında Kıbrıs'a gitmemişti. Biz de elimizdeki imkanlar doğrultusunda onları unutmadığımızı bu yolla ifade etmek istedik. Gazilerimizin de geziden memnun ayrılmaları bizleri çok memnun etti." DHA