%90 görme engeli bulunmasına rağmen çalışmaktan vazgeçmeyen ve azmiyle fakülte öğrencilerine örnek olan Mustafa Genç, 21 Eylül 2014’te 2010 girişli öğrencilerle birlikte mezuniyet törenine katılacak. Emekli arkadaşlarının kahve ve sokak kültürüne sahip olduğunu, kendisinin ise tüm hayatını eğitim ve okumalarla geçirdiğini belirten Mustafa Amca’ya mezuniyet töreninde Dekanlığın özel bir ilgi göstermesi bekleniyor.
“Sokak ve kahve kültürü bana göre değil”

Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 1932 doğumlu Mustafa Genç, öğretmenlik yaparak 4 çocuğunu okutup büyüttükten sonra yeniden öğrencilik hayatına başlayıp 82 yaşında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Gözleri yüzde 90 oranında görmediği için özel aparatlarla ders kitaplarını okuyarak sınavlara hazırlanan Mustafa Genç’in bu azmi duyanları şaşırtırken Genç,

“Emekli arkadaşları görüyorum. Pek çoğu kahve ve sokak kültürü ile yaşıyor. Ben böyle bir kültüre sahip değilim. Bir ideal uğruna okudum” dedi..
1932’de Söke’de doğdu, 1979 yılında öğretmenlikten emekli oldu

Aydın’ın Söke ilçesinde 1932 yılında doğan Mustafa Genç, Ortaokul’dan sonra Diyarbakır Öğretmen Okulu’nda 3 yıl eğitim gördükten sonra 1952 yılında öğretmen olup ülkenin değişik bölgelerinde 1979 yılına kadar öğretmenlik yapıp emekli oldu. Öğretmenlik yıllarında da sürekli okuyan Mustafa Genç, öğrencilerine de sürekli okumayı tavsiye edip kendisi de hem öğretmenlik yapıp hem okudu. Öğretmenlik yaparken 1955-56 yıllarında Aydın Lisesi’ni bitirerek lise diploması alan Mustafa Genç, 1956 yılında üniversite sınavına girip Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. 2’si kız 4 çocuk babası olan öğretmen Mustafa Genç, o dönemlerde yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle üniversiteyi okuyamadı. Bakanlar Kurulu Kararı ile 1971-74 yılları arasında Yunanistan Dedeağaç Vilayet Merkezi’nde görev yapan Mustafa Öğretmen 1979 yılında emekli oldu.
Kayıt yaptırdığı fakülteden 58 yıl sonra mezun oldu

Çalıştığı dönemde hem ev idare etmenin, hem çocukları okutmanın hem de üniversite okumanın ekonomik açıdan çok zor olduğunu belirten Mustafa Genç,

“1952 yılında evlendim. 2’si kız 4 çocuğumuz oldu. Okumayı çok istiyordum ama üniversiteyi kazandığım yıllarda 137 lira aylık alıyordum. Ankara’ya gidip gelmek de ciddi masraftı. Ekonomik nedenlerden dolayı okuyamadım. 1998 yılında af çıkınca 1956 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yaptırdığım kayıt ile okumaya karar verdim. Birçok kişi ‘okuyamazsın’ dedi. Yaşlandığım için gözlerim de yüzde 90 oranında görmez oldu. Buna rağmen azmettim. Özel aparatlarla ders kitaplarını okuyup sınavları başarı ile vererek 58 yıl önce kayıt yaptırdığım okulumdan mezun oldum” dedi.

Adeta azmin sembolü olan 82 yaşındaki yüzde 90 görme engelli Mustafa Genç diplomasını 21 Eylül’de Ankara’da düzenlenecek törenle alacak.


Kaynak: İHA
Fotoğraf: @gckl_sf