Sadece İstanbul'da bir ayda 150 bin kişi nüfus cüzdanını değiştirdi. Bazı illerde valiliklerin kurduğu mobil nüfus ofisleri de yoğun ilgi görüyor. Nüfus müdürlükleri bayram ve seçim günü de çalışacak. Yüksek Seçim Kurulu referandumda oy kullanılabilmesi için nüfus cüzdanlarında kimlik numarası şartı koşmuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 40 gün önce 1 milyon 650 bin kişinin kimlik numarasının olmadığını söyledi. İpek, Yüksek Seçim Kurulu'nun nüfus idarelerinden alınan kimlik numaralı nüfus cüzdanıyla oy kullanabileceğine dair kararının ardından vatandaşların nüfus müdürlüklerine müracaat ettiğini, 40 günde 700 bin civarında vatandaşın kimlik numarasına ulaştığını kaydetti. Buna rağmen hâlâ çok sayıda vatandaşın kimlik numaralarının olmadığını hatırlatan İpek, nüfus idarelerinin bayram ve referandum günü de çalışacağını belirtti.

TC kimlik numarası olmayan ve kimlik numarası edinmek isteyenlerin bu süreler içerisinde nüfus idarelerinden bunu edinebileceklerini kaydeden İpek, seçmen bilgi kartları gelmeyenlerin de oy kullanabilecekleri hatırlatması yaptı. Seçmen bilgi kartları, sadece oyun hangi okul ve hangi sandıkta kullanılacağı hakkında bilgi içeriyor. Oy kullanmak için ise kimlik kartı yeterli oluyor. Seçmen kartı gelmese de nerede oy kullanılacağına dair bilgi YSK'nın internet sitesinde kimlik numarası girilmek suretiyle öğrenilebiliyor.

Mobil nüfus ofisleri ilgi görüyor

İstanbul Nüfus Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre kentte 11 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında toplam 147 bin 850 kişi nüfus cüzdanını yeniledi. Valiliğin beş ayrı ilçede kurduğu mobil nüfus müdürlüklerinde 6 Eylül itibarıyla nüfus cüzdanını yenileyenlerin sayısı ise 3 bin 362 kişi. Valiliğin mobil nüfus müdürlüğü uygulamasını "çok yerinde bir karar" olarak nitelendiren Sadık Karacalıoğlu isimli emekli vatandaş, YSK'ya tepkili. Karacalıoğlu, YSK'nın aldığı "nüfus cüzdanlarında kimlik numarası zorunluluğu'' kararıyla ilgili "Gereksiz bir uygulama'' eleştirisi yapıyor. Yakup Ayten isimli bir vatandaş ise tam tersini düşünüyor. Kimlik numarasının hayatın her alanında gerekli olduğunu belirten Ayten, YSK'nın kararını doğru buluyor. Yeni nüfus cüzdanını 5 dakikada aldığını söyleyen Serdar Akdemir de mobil nüfus müdürlüklerinden oldukça memnun. İstanbul Valiliği bünyesinde TC kimlik numarası olmayan vatandaşlar için oluşturulan geçici mobil nüfus müdürlükleri 1 Eylül'den itibaren hizmet vermeye başlamıştı. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından sağlanan kaynak ile hazırlanan mobil nüfus müdürlükleri, Fatih Eminönü Meydanı, Beyoğlu Taksim Meydanı, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Meydanı, Kadıköy İskele Meydanı ve Ümraniye Alemdağ Caddesi İGDAŞ binası yanında sabah 08.30 ile akşam 23.00 saatleri arasında 14 Eylül'e kadar hizmet verecek. Referandum öncesi nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayan vatandaşlar için oluşturulan mobil nüfus müdürlüklerinde ayrıca yıpranmış nüfus cüzdanlarının da yenileme işlemleri yapılıyor.