DURAN SAVAŞ - SAKARYA

Evcil hayvanların sokağa terk edilmesini önlemek ve hayvanları kayıt altında tutmak için çıkarılan bu yönetmelik, aradan 9 yıl geçmesine rağmen uygulamaya geçirilemedi. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin verdiği bilgiye göre Sakarya’da 10 yıllık süre zarfında bir tek hayvan sahibi bile evcil hayvanını kayıt ettirmedi. Adapazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ise hayvan sahipleriyle ilgili bugüne kadar tek bir cezai işlem uygulamadı.
 
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 12. maddesi, sahipli hayvanların sokağa salınmasını yasaklıyor. Yönetmelik ayrıca pitbull gibi tehlikeli köpeklere ilişkin düzenleme de içeriyor. Yönetmelikte hayvan sahiplerinde aranan şartlar şöyle sıralanıyor: “Pitbull, terrier ve Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez. Sahipli hayvanlarda kısırlaştırma esastır. Kedi ve köpek sahipleri, bağlı bulundukları belediyeye en geç 30 gün içerisinde kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Sahiplenilen hayvanlar terk edilemez ancak yeniden sahiplendirme yapılabilir ya da geçici hayvan bakımevlerine teslim edilebilir.”
 
Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Odası Başkanı Mustafa Yıldız, soruna ciddi bir yaklaşım olmadığını belirtiyor. Yasanın uygulanmamasından yakınarak, “Aslında kanun uygulansa bunlara gerek kalmaz. Sokak hayvanları sorunu azalır. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin hiçbir şehrinde bu kanun uygulanmıyor.” diyor. İnsanların bir hevesle kedi, köpek aldığını ancak bakımı zor gelince sokağa bıraktığını ifade eden Yıldız, zabıta ekiplerini de eleştiriyor: “Kanun, evcil hayvanların sokağa terk edilmemesi için çıkmıştı. Ancak ne vatandaş ne de belediye kanunu uygulamıyor. Vatandaş uyarı ve denetim olmayınca kaydını yaptırmıyor, belediyeler de kimse gelmiyor diye konuyu geçiştiriyor. İşin ilginç tarafı, şehrin en işlek caddesinde yasak olan pitbull cinsi köpek gezdiriliyor, zabıta önünden geçiyor ve işlem yapmıyor.”
 
Aşısız hayvanlar ölümcül hastalık taşıyor
 
Sokak hayvanları sorununun sağlıkla ilgili boyutu çok daha önemli. Veteriner hekim Mustafa Yıldız, köpeklerinden bulaşan kist hastalığının en az kuduz kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri veriyor: “Aşılanmayan köpekler ölümcül hastalık taşıyor. Halk arasında ‘köpek kisti’ olarak bilinen hastalığa köpeklerin bağırsaklarında bulunan parazit sebep oluyor. Bu, hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, solunum, doğrudan temas ve dışkının bulaştığı meyve ve sebzeler yoluyla insana geçiyor. İnsanda başta karaciğer olmak üzere akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip ediyor. Sokağa terk edilen her köpek sağlık için risk taşıyor.”