Artan kadın cinayetlerine geçen günlerde İstanbulda sokak ortasında beraber yaşadığı Tarık Ertuğrul tarafından bıçaklanarak öldürülen Şehri Filiz cinayeti eklendi. Kadın cinayetlerini önlemek için kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından hazırlanan Ailenin Korunması Yasasında değişiklik öngören taslak 12 Ocaktan bu yana Başbakanlıkta bekletiliyor.

Kapsam genişliyor

Taslakta, koruma kararı için resmi nikâhkoşulu kaldırılırken, boşanmış resmi evlilik olmaksızın birlikte yaşayan kişilerin de koruma kapsamına alınması, şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinin de koruma kararı nedenlerinden biri olarak sayılması öngörülüyor.

Kadın örgütleri ise taslağın Başbakanlıkta bekletilmesine isyan ediyor. Artan cinayetler için harekete geçme kararı alan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonuna bağlı 13 dernek başkanı Başbakan Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalaydan görüşme talebinde bulundu. Başkanlar kadın cinayetleriyle ilgili artık adım atılmasını istiyor.

Erdoğan ve Atalaydan acil önlem masasının kurulması talebinde bulunacak olan örgütler, cezaevleri ile karakollar arasında internet bağlantısı kurulup sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtirken, şiddet nedeniyle cezaevine giren erkeklerin tahliye edilmesi durumunda kadının korunmasını da istiyor.

‘Alev alev yanıyoruz’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, randevu talebinin verileceği tarihe kadar başka kadınların ölmemesi için dua edeceklerini söyledi. Ayşe Paşalı cinayetinin ardından kadın ölümlerinin arttığına dikkat çeken Güllü, Başbakan Erdoğanın Benim ülkemde erkekler kadınları öldüremeyecek. Hükümet olarak bu önlemi aldık, bundan sonra olmayacak. Profesyonel teknolojiyi kullanan emniyet teşkilatına bu ölümlerin önüne geçebilmek için Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığından gerekli talimat verilmelidemesi gerektiğini söyledi.



Sevil Arınan / Cumhuriyet