Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'kadına yönelik şiddetle mücadele' çalışmalarına, valiliklerden de çeşitli sosyal projelerle destek geliyor. Valilik, 'Aile İçinde Mutluluk' konusunda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden psikolog Zeynep Şeker Aygül'e bir rehber hazırlattı. Rehberde, aralarında gerginlik yaşanan çiftlerin nasıl iletişime geçmeleri gerektiği konusunda önerilere yer verildi.

İşte o çarpıcı önerilerden bazıları...
- Konuşma zamanı iyi seçilmeli, açken yorgunken karşı taraf telaşlıyken bizi dinleyemeyecek ve konuşamayacak haldeyken konuşmamalıyız.
- Konuşma süresi uzun olmamalı. Çoğu kez 5- 10 dakika bile yeterli. Çiftler birbirlerine dokunamayacak kadar gerginseler konuşmamalı.
- Konuşurken karşı tarafın sigortasını attıracak sözcükler kullanılmamalı, sigorta attıracak davranışlarda bulunmamalı.
- Tek bir konuda kalmalı, eskiyi konuşmamalı, eskiden örnekler vermemeli içinde bulunulan konu ve ana odaklanılmalı.
- Söylenen sözlere seçilen sözcüklere dikkat edilmelidir. Etekteki taşlar dökülmeli, cevap vermeden, tartışmadan sadece anlamak için dinleyebilmeliyiz.

Erkekler sınıfta kaldı
BURSA Valiliği'nin uyguladığı projelerden biri de Evlilik Okulu oldu. Gelin adayları okula yoğun ilgi gösterirken, tüm çağrılara rağmen tek bir damat adayı dahi katılmadı.
Yaşanan hayal kırıklığı sadece Evlilik Okulu ile sınırlı kalmadı. 'Şiddet Tanımı, Çeşitleri ve Başvurulacak Hizmet Kuruluşları', 'Ailede Mutluluk' ve 'Kadın - Erkek İletişimi' ı projelerde de erkekler sınıfta kaldı. Proje koordinatörlerinin olağanüstü çabaları da fayda vermedi ve erkeklerin bu projelere katılım oranı sadece yüzde 5 olarak gerçekleşti.
Valilikçe Kadının Statüsü Birimi İl Koordinatörü Emine Yıldız önderliğinde başlatılan projelerde ailede kadın-erkek iletişimi, iletişim teknikleri, mutluluğun sağlanmasına yönelik öneriler, sorumluluklar, paylaşım gibi konularda eğitimler veriliyor.


Ali Ekber ERTÜRK/AKŞAM