Avrupa'nın en büyük adliye binası olarak Haziran 2011'de hizmete açılacak olan Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı, geçmişin efsane dolandırıcısı Sülün Osman'ın Galata Kulesi, tramvay gibi kamu mallarını "satmasını" hatırlatan inanılmaz bir dolandırıcılığa malzeme oldu. Çağlayan'da "Sansar Mehmet" lakabıyla tanınan Mehmet Yarenoğlu, yeni adliyenin temizlik ihalesini alan hayali şirkete temizlikçi arandığına ilişkin el ilanları asıp yüzlerce kişiden halen 50'şer lira para topluyor. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün araştırmasına göre, Sansar Mehmet, devasa adliye binasının temizlik ihalesini 'Mensümet' adlı bir temizlik şirketinin aldığını ve bu şirketin temizlik işçisi aradığını anlatan el ilanları hazırlayıp çevredeki bütün cadde ve sokaklara astı. İlanı; telefon kulübelerinde, otobüs duraklarında, elektrik direklerinde gören ve "Maaş 700 TL+Yol 100+yemek+sigorta" vaadinin cazibesine kapılan işsizler ordusu telefona sarılıp ilandaki numarayı arıyor. İlanda ne adres ne de bir sabit telefon numarası var. Hatta Sansar Mehmet'in ismi de yok. Yalnızca bir cep telefon numarası yazılmış: 0539 487 .....


UMUT DAĞITIP PARA TOPLUYOR

Sansar Mehmet, ağına takılanlara temizlik firmasında haziranda işbaşı yapmayı vaat ediyor. Adliyenin açılacağı 6 ay sonraya gün vermesi olayı çözenler tarafından "6 ayda paraya para katacak" şeklinde yorumlanıyor. Mehmet Yarenoğlu, başvuranlardan kayıt başvurusu için 50 TL istiyor. Ayrıca güven telkin etmek için nüfus cüzdanı, fotoğraf, sabıka kaydı ve SGK belgeleri de istiyor. İşsizlerden yüzlerce telefon alan Yarenoğlu, yoğunluktan randevulu çalışıyor. Hatta bazısı, , "hediye" karşılığında başvurularını öne alabileceğini ima eden Yarenoğlu'na fazladan para da veriyor. Kendini hayali firma patronu gösteren Yarenoğlu Kâğıthane'de bir gecekonduda yaşıyor. Yarenoğlu'nun ilanda ismini verdiği firmanın İstanbul Ticaret Odası'nda kaydı bulunmuyor. Yani firma tamamen hayali. İstanbul Adliye Sarayı'nın temizlik işini alan gerçek firma ise Piripak.

PARA ALIRKEN GÖRÜNTÜLEDİK

SABAH Özel İstihbarat Bölümü, adliyede iş vaadiyle insanları dolandıran Mehmet Yarenoğlu'nun işsizlerle yaptığı pazarlığı adım adım izleyip görüntüledi. Ekibimiz, ilanların önünde küçük kuyruklar oluşturan mağdurların Yarenoğlu ile yaptığı görüşmeyi fotoğrafladı. "Sansar Mehmet" Kâğıthane Gürsel Mahallesi'nde buluştuğu işsiz Z.Ç.'den iş başvurusu için 50 TL aldı. Mehmet Yarenoğlu, burada karşısına çıkan muhabirimizin "Bu ilan sizin mi?" sorusuna da "Evet benim, eleman topluyorum" yanıtını verdi.

BİR TIK'LA FARK ETTİ
Muhtemelen bu haberin yayımlanmasıyla sona erecek akıl almaz dolandırıcılığı, iş ilanını gören uyanık vatandaş fark etti. S.Ş., Google'da araştırma yapınca VARYAP'ın inşa ettiği devasa adliye kompleksinin temizlik ihalesini Mensümet değil Piripak'ın aldığını öğrendi. S.Ş., SABAH'a "İlanı adliye yakınlarında bir direkte gördüm. Adamı aradım, bir kahvehanede buluştuk. Benden para istedi, 'Yarın evrakını getir' dedi. Ben de internette araştırdım" dedi.






İbrahim AYRAL / Sabah