''Bu yıl daha önce hiç yaşanmayan bir durum var. Çok ilginç bir şekilde, ülkenin kuzey kesimleri, Akdeniz bölgesinden daha sıcak durumda. Bu alışılmış bir durum değil'' diyen Prof. Dr. Orhan Şen, önümüzdeki hafta yeni bir sıcak hava dalgasının etkili olacağını söyledi. Prof. Dr. Şen uyardı: ''Türkiye Ağustos'u da sıcak olarak geçirecek''

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, rüzgarın da hafiflemesiyle ülke genelinde sıcaklıkların "tavan" yaptığını söyledi.

İstanbul'da sıcaklıkların 35 dereceyi geçebileceğini anlatan Şen, "Yüzde 60-65 nemle, hissedilen sıcaklık 45-48 derece civarına çıkıyor. Bu yıl daha önce hiç yaşanmayan bir durum var. Çok ilginç bir şekilde, ülkenin kuzey kesimleri, Akdeniz bölgesinden daha sıcak durumda. Bu alışılmış bir durum değildir. Antalya 32-33 derece civarındayken, İstanbul 35, Kastamonu 36, Sakarya 37, Karabük 40 derece. Güneydoğu Anadolu'da ise sıcaklıklar 45 dereceye dayandı" dedi. 

Şen, hafta sonu sıcaklıkların gerileyeceğini dile getirerek, "Mevsim normallerinin 7-9 derece üzerinde olan sıcaklıklar, normallerin 1-2 derece üzerine kadar düşecek. Kuzey bölgelerde yağış ihtimali veya bulutlanma olasıdır. Fakat önümüzdeki haftadan itibaren Arap Yarımadası üzerinden yeni bir sıcak hava dalgası gelecek ve bugünkü değerleri de aşacaktır. Türkiye Ağustos'u da sıcak olarak geçirecek" diye konuştu.

Yaklaşık 15 gündür yağmur yağmadığını söyleyen Şen, kurak bir döneme girildiğini, şu anda barajlarda su eksikliği konusunda tehlike yaşanmadığını ancak ilerleyen dönemde sıkıntılar yaşanabileceği ifade etti.

"EL NİNO, 2016 BAHARINA KADAR DEVAM EDEBİLİR"

Prof. Dr. Orhan Şen, kuvvetli sıcaklıklar ve alışılmadık meteorolojik olayların 2 önemli nedeni olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Küresel ısınma ilk neden. Dolayısıyla Türkiye'de, aşırı yağış, sıcak, hortum ve fırtına gibi ekstrem doğal olaylarda bir artış olmaktadır. Asıl önemli neden ise martta başlayan ve 2016 baharına kadar devam edeceği öngörülen İspanyolca 'yaramaz çocuk' anlamına gelen El Nino olayıdır. El Nino olayları esnasında, orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu deniz suyu yüzey sıcaklığı normal şartlardan belirgin şekilde daha yüksektir. Temmuz 2015 itibarıyla bu bölgede deniz yüzey su sıcaklığı 1,5 derece artmıştır."

Bu sıcaklık değişimlerinin, küresel ölçekte büyük iklim dalgalanmalarıyla ilişkilendirildiğini aktaran Şen, "Başladıktan sonra 12 ay veya daha fazla sürebilmektedir. En son 2009'da görüldü ve arkasından Türkiye'de kuraklık yaşandı. 1997-1998'de çok güçlü El Nino yaşanmıştı. El Nino'lu yıllarda genellikle dünyada sıcaklıklar artar ve kuraklık görülür. Aşırı yağış, fırtına da görülebilir. Bu olayın şiddetini ilerleyen aylardaki seyrine göre anlayacağız" şeklinde konuştu.


İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Twitter'da İstanbul'da bugünkü nem oranını gösteren bu tabloyu ''İki üç gün önce İstanbulda öğlen %30 kadar düşen bağıl nem şuan yaklaşık 2 kat yüksek'' notuyla paylaştı