İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hülya Yalçın, 28914 sayılı Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Yalçın, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na ve Türkiye ’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yönetmeliğin iptalini istedi.
 
Dilekçede, "Bahse konu ve iptali istenen yönetmelikte 'hayvanlar üzerinde gerekirse tıbbi eğitim almalarına bakılmaksızın resmi koşulları yerine getiren herkesin, onları kesebileceği, uygulama yapabileceği' hükmüne yer verilmektedir. Bu, açıkça hem mevcut Hayvanları Koruma Kanunu'na hem de hayvan haklarına ait tüm uluslararası hükümlere aykırıdır" denildi.
 
Yalçın, 15 Şubat'ta yürürlüğe giren yeni yönetmelikle ilgili davayı açtıklarını belirterek şunları söyledi:
 "Hayvan deneyleri, ahlaka aykırı, insanlık dışı ve tamamıyla gereksizdir. Hayvan deneylerine alternatif olarak en az 100 metot kullanılabilecekken hâlâ her yıl 100 milyondan fazla hayvanı zehirleyerek, yakarak, fiziksel ve psikolojik travmaya maruz bırakarak, kemiklerini kırarak, onların tahammül edemeyecekleri acılara, korkulara ve yalnızlığa maruz kalmalarına yol açmak, onları öldürmek haklı görülemez."