Hükümet tarafından yargının yükünü azaltmak ve bazı uzlaşmazlıkları yargıya taşınmadan alternatif bir yolla çözmek için hazırlanan arabuluculuk yasa tasarısında, önemli bir düzenlemeye imza atıldı.

TBMM Adalet Komisyonu’nca oluşturulan alt komisyon, Hukuk Uyuzmaklıkları’nda Arabuluculuk Kanunu Tasarısı’yla ilgili çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. 18 Mart’ta İngiltere’ye yapacakları ziyaretle sistemin uygulamasıyla ilgili incelemelerde bulunacak olan alt komisyon üyeleri, incelemelerinin ardından tasarıyı bir kez daha gözden geçirip komisyon raporunu hazırlayacak.

Alt komisyon, Arabuluculuk Yasa Tasarısı’yla ilgili yaptığı son toplantıda, 8 Mart Kadınlar Günü’nde TBMM’den geçerek yasalaşan aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili düzenlemeyi dikkate alarak tasarıda değişiklik yaptı. Alt komisyon, kadına şiddet yasası kapsamına girecek konularda arabulucuların devreye girmemesi için tasarıyı aile içi şiddet kapsamı dışında tuttu. Böylece, aile içi şiddet suçlarında arabulucular devreye giremeyecek, tarafları uzlaştırma ya da anlaştırmaya çalışmayacak.

Alt komisyon ayrıca arabulucuların sadece hukuk fakültesi mezunlarından olabilmesi zorunluluğu da getirdi. Yapılan düzenleme ile hukuk fakültesi bulunan üniversiteler, arabuluculuk eğitimi verebilecek. Alt komisyon, Türkiye Barolar Birliği’ni de eğitim verebilecek kurumlar arasına dahil etti.




Milliyet