ntvmsnbc

ANKARA - Danıştay 5. Dairesi Türk Tabipleri Birliği'nin Sağlık Bakanlığı'nın Tam Gün Yasası ile ilgili başvurusunu esastan görüşerek karara bağladı.

Daire'nin kararına göre, kamuda görevli hekimler muayenehane açabilecek ancak özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacak.

Daha önce muayenehane açma konusu için "kırmızı çizgim" diyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kararı NTV yayınında değerlendirdi. Tam Gün Yasası'ndan geri adım atmayacaklarını söyledi.

Akdağ şunları söyledi:

"Danıştay 5. Dairesi aslında Tabipler Birliği’nin müracatı üzerine daha önce yürütmeyi durdurma kararı vermişti ve şöyle demişti: Hekimler hem muayenehanede çalışabilir hem de özel hastanelerde çalışabilir kamuda çalışırken. Şimdi bundan geri adım atmış görünüyor. Biz bu süre içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na itiraz ettik ve genel kurul bizim haklılığımızı teyit etti. Sağlık Bakanlığı’nın lehine karar verdi. Şimdi 5. Daire geri bir adım atmış durumda diyor ki "Muayenehane açmalarına izin veriyorum hükmümde ısrarcıyım ama özel hastanelerde çalışamazlar." Dolayısıyla vatandaş açısından bir adım daha atmış olduk vatandaşın lehine bir cephe daha kazanmış olduk.

Üniversite hastanelerinde artık hocalar, öğretim üyeleri vatandaştan özel muayene, özel işlem adı altında para alamazlar bunu AK Parti hükümeti olarak sağladık şükürler olsun. İkincisi üniversite ya da devlet hastanelerinde çalışan hekimler ayrıca bir özel hastanesinde çalışamaz ve hastalarına "oraya gel seni orada muayene edeyim, ilave para ver" diyemezler. Kalan yalnızca muayene kısmı oldu. Peki ne kadar muayenehane var Türkiye'de. Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerde çalışan 41 bin uzman var sadece bin 800'ünün muayenehanesi var. Danıştay'ın verdiği karar pratikte bu anlamı taşıyor. Bu 1800 kişi muayenehane açmaya devam edecekler. Ama biz bunu Danıştay İdari Dava Daireleri'ne götürerek mutlaka itiraz edeceğiz ve oradan halkın lehine bir karar çıkacağına eminim. Daha önce yürütmeye durdurma kararı verirken çok doğru bir karar vermişti bu gerekçeyle esastan bunu bozacağını düşünüyorum.


'TABİPLER BİRLİĞİ MENFAAT GRUPLARININ YANINDA'
Resmen mahkeme kararı gelir gelmez itiraz edeceğiz henüz internete konmuş bize ulaşmadı. Biz burada halkın yararını gözetmek durumundayız artık vatandaşımız annesini, babasını, çocuğunu sırtına alsın, muayeneden yukarı çıksın ameliyat parası ödemek zorunda kalsın, ameliyat parası ödemek zorunda kalsın. Buna razı olmuyoruz, olmayacağız. Tabipler Birliği'nin kendi menfaetleri ya da muayeneci hekimlerin menfaatleri bu işin peşini bırakmamalarını gerektirebilir. Nitekim öyle bir ifadeleri de oldu biz de özel hastanelerde çalışsınlar diye itiraz edeceğiz demişler varsın etsinler onlar bir takım menfaat gruplarını yanında duracaklar durabilirler biz halkın yanında duracağız.

Devletin hastanesine gittim neden ayrı bir yere para ödeyecekmişim, bir taraftan bunun peşinde olan Tabip örgütü öbür taraftan 5 liralık katkı payını tenkide kalkışıyor. Benden 5 bin lira ameliyat parası, 300 lira muayene için para istiyorlar. Vatandaş neyin ne olduğunu çok iyi görüyor, bizim yanımızda. Türk halkı, sadece AK Parti'ye oy veren değil bütün halk Sağlık Bakanlığı'nın yanında duruyor. Nasıl durmasın ki...

'HASTAYA BAKMAM' DİYEN SUÇ İŞLİYOR
Üniversite hastanelerinde bazı yanlış yapan hocalarımız var. "Ben hasta bakmam" demek ne demek... Bir üniversite hastanesinde çalışyorsanız kamu görevlisisiniz, göreviniz belli; öğrenci yetiştirip asistan yetiştirip, hastalara bakacaksınız. Her kim "ben kapımı kaparım, hastaya bakmam" diyorsa suç işliyor.

YÖK başkanıyla da görüştüm. Şu anki hukuki durum açık biliyorsunuz üniversitedeki meslekdaşlarımızın maaşını devletimiz ödüyor. Hükümetimiz özel ameliyatlardan aldıkları geçmiş yıllarda aldıkları paranın karşılığını karşılıksız olarak üniversitelere ödemektedir. Kanuna bunu da koyduk. Ek ödemelerini de bu yolla hocalarımız alacaklar. Gerçekten bunu başarılı yapan üniversitelerimiz var. Kayseri'de Erciyes, Adana'da Çukurova, Gaziantep buralarda hocalarımız gayet güzel kazanıyor, kazansınlar da.

Cumhurbaşkanımız, "Sağlıkta büyük işler yapıldı, tam gün meselesi de vatandaşın lehinedir. Hocalarımızın kazançları ile ilgili iyileştirmelere devam etmeliyiz" dedi. Ben de buna katılıyorum. Elbette hocalarımızın rahat ve iyi kazanmalarını, araştırma ortamlarının daha iyi olması için gayretimizi sürdüreceğiz ama bunun alternatifi vatandaştan para almak değil. Belli sayıda insan direnç gösteriyor.

9 Eylül'de asistanlar eylem yaptı, görüştüm, yüzde yüz haklılar ama tarzları doğru değildi. "Hastaya bakmam" demek doğru olmaz ama itirazlarında haklı gördüm. Hocalar "hastalara ben bakmam" deyince asistanların baktığı hastalar doktorlara yazılmış. Asistan olsam ben de kabul etmezdim. Takipçisi olacağım. Rektör çözeceğini ifade etti. Kimse hukukun üstünde değil. Danıştay'ın kararını elbette uygulayacağız. Kararı yanlış buluyorum ama uygulayacağız."