Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralın yer lisansının iptal edilmesi için bölgedeki sivil toplum örgütleri ve meslek odaları mahkemeye başvurdu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından 6 Aralık 2013’te yenilenen yer lisansının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açıldı. İddialara göre de son birkaç gündür santraldeki çalışmalar durdu. Sahada çalışması için işe alınan işçiler de işten çıkarıldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santralı Projesi’nde yer lisansı uzun yıllar tartışma konusu olmuştu. Çünkü TAEK tarafından verilen yer lisansı 1976 yılına aitti ve bu duruma itirazlar vardı. TAEK, 6 Aralık’ta yer lisansını yeniledi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Barosu, Mersin Tabipler Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve bazı köylüler dün Mersin Adliyesi’ne güncel yer lisanslarına itiraz etti. Verilen dilekçelerde hukuka açık bir aykırılık olduğu, telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle nükleer santral için verilen lisansın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi talep edildi.
 Mersin NKP dönem sözcüsü Sabahat Arslan, adliye binası önünde yaptığı açıklamada yer lisansının günümüz bilimsel koşullarına göre onaylanmadığını belirtti. 1976’da yer lisansı verilmesi için imza atan akademisyenlerin bugün lisansa itiraz ettiklerini de hatırlatan Arslan, nükleer santral sahasında çalışan işçilerin de işten çıkarıldığını iddia etti. Arslan, “Sahadaki çalışmaları nasıl engellemeyi başardıysak, nükleer santral kurulmasını da öyle engelleyeceğiz” dedi.

 Santralın yapılacağı Akkuya mevkiine en yakın yerleşim yerlerinden biri olan Büyükeceli Köyü’nde yaşayan Neriman Dere eşi Mustafa Dere’nin ve eniştesinin nükleer santra l inşaatında bir süre çalışıp işten atıldıklarını şöyle anlattı: “Eşim 6-7 aylık bir iş var diye işe alındı. Ancak yaklaşık 2 ay çalıştı. 20 gün önce de işten atıldı. Eniştem de önce belli bir süre çalışacaksın dediler, sonra sürekli işe alırız dediler ancak onu da 10 gün önce işten attılar.”

AKKUYU AŞ: İLK TAŞ OCAĞINDA ÇALIŞMA BİTTİ

Nükleer Santral yapımı ile ilgili yetkili kuruluşun yetkilileri ise Radikal’in ‘işçilerin çıkarılması ve çalışmaların durması’ iddialarına ilişkin soruları üzerine alanda zaten santral değil, taş ocağı çalışması yapıldığını belirterek şu yanıtı verdi: “Akkuyu Sahası’nda 1 No’lu taş ocağında öngörülen çalışmalar tamamlanmıştır. 2 No’lu taşocağı için ön izinler alınmıştır ancak tüm gerekli izin ve lisansların tamamlanması için belli bir süre gerekecektir. Bu ayın sonunda izin ve lisansların tamamlanmasıyla birlikte 2 No’lu taş ocağındaki çalışmaların da başlatılması planlanmaktadır.”


 Haber: SERKAN OCAK - Radikal