Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, geçen hafta Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelikte bazı değişiklikler yapmıştı. Başvuruda, yaşam tarzına müdahale edildiği öne sürüldü:

SINIRSIZ TAKDİR YETKİSİ: Bu yönetmelik, idareye sınırsız takdir yetkisi tanımaktadır. Yönetmeliğin amacı kamu yararı değil, topluma yeni yaşam tarzı dayatmaktır. Dayatılan bu yaşam biçimine uymayanların tasfiye edilerek cezalandırılması hedeflenmektedir. Yapılmak istenen, gençleri korumak değil, belli ve tek tip yaşam tarzını dayatmak suretiyle terbiye ve tedip (yola getirmek) etmektir.

NİYE 24 YAŞ SINIRI: Yönetmelikle, gençlere yönelik konser, festival, üniversitelerin yıl sonu partileri gibi etkinliklerde 15-24 yaş arası gençlere alkollü içki sunum ve satışı yapılamayacaktır. Oy kullanmak, borç ve yükümlülük altına girmek, evlenmek gibi hayati konularda 18 yaşını doldurmuş kişilerin doğru karar verebileceğini öngören bir hukuk sisteminde alkollü içki kısıtlaması, tüm hukuk düzeniyle çelişmektedir.

AĞIR ŞARTLAR: Yönetmelikle, sergi ve konsere içki servisi yasağı getirilmiş, Topkapı Sarayı gibi geleneksel mekânlardaki etkinliklerde alkollü içki sunumu engellenmiştir. Böylece işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ölçüsüz şekilde zorlaştırılmış, işletmecilerin çalışma özgürlüklerini kullanmaları ağır şartlara bağlanmıştır.

BAĞIMLILIK FARKLI: Anayasa devlete gençleri alkol düşkünlüğünden ve uyuşturucu maddelerden korumak için gerekli tedbirleri alma görevi vermiştir. Alkol kullanılması ile alkol bağımlılığı birbirinden çok farklıdır. Yönetmeliğin asıl amacı kamu sağlığı ve tüketici haklarının korunması yerine alkol kullanımının yasaklanmasına yöneliktir. Yönetmelik topluma kültürel anlamda katkısı olan pek çok etkinliğin yapılmasını keyfi biçimde engellemektedir.


HABERTÜRK