Antik kentte geniş güvenlik önlemi alan jandarma, aralarında Doğa Derneği Başkanı Güven Eken'in de bulunduğu 6 kişinin zincirlerini keserek, gözaltına aldı.Doğa Derneği üyesi bir grup, sabah saatlerinde Allianoi antik kentine girerek, antik kentin kumla kapatılmasını protesto etmek amacıyla kendilerini vince zincirlemişti.

"Kurul kararlarına uyulmuyor"

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Allianoi Antik Kenti'nde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararına uyulmadığını belirterek, ''Antik kentin üzeri kurul kararının dışında çimentoyla kapatılıyor. İşlenen bu suçu belgelemek için bu eylemi yaptık'' dedi.

Allianoi Antik Kenti'nde sabah saatlerinde kendilerini vince zincirledikleri için gözaltına alınan grupta yer alan Doğa Derneği Başkanı Eken,  koruma kurulunun antik kentin üzerinin kumla kapatılması yönünde karar aldığını, bunun durdurulması için dava açtıklarını hatırlattı.

Antik kentin üzerinin kumla kapatılmasına karşı olmalarına rağmen şu an antik kentte yapılan çalışmanın zeminin çimentoyla kaplanması olduğunu kaydeden Eken, şunları söyledi:

''Antik kentin zemini kiremit tozu katılmış çimentoyla kaplanıyor. Fiili olarak bir ören yerine bunu yapamazsınız. Bu kurul kararına da aykırı. Karara göre çalışmalar sırasında 4 bilim adamının gözetmen olarak bulunması lazım ama böyle bir uygulama yok. Burası inşaat şantiyesi gibi. Kurul kararına riayet edilmesi lazım, riayet edilmiyorsa bu şantiyenin mühürlenmesi gerek. Burada kültür katliamı ve yasa ihlali yapılıyor. İşlenen fiili suçu belgelemek için eylem yaptık. Gönül isterdi ki devam edebilelim ama jandarma zincirlerimizi keserek bizi çıkardı. ''

Güven Eken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da seslenerek, ''Bakan bir telgrafıyla bu sorunu çözer, bu katliamı durdurabilir. En doğrusu buraya gelerek konuyu yerinde incelemesi'' dedi.

Eken, gözaltına alınanların savcılıkta ifade verdiğini, kendisinin de bunun için beklediğini sözlerine ekledi.




AA