Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'dan Türkiye'ye gelen iki avukat, Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde organik tarım çiftliğinde çiftlik sahibine yardım ederek tatil yapıyor.
 
Doğayla iç içe, çalışarak tatil yapmaktan yana tercihlerini kullanan Amerikalı avukatlar Katherine Carter (23) ile Brittany Gamble (23), Buğday Derneği'nin yürüttüğü "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi, Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası" Projesi (TaTuTa) kapsamında Gümüşhacıköy'e geldi.
 
Buğday Derneği üyesi İbrahim Bayrak'a ait çiftliğe yerleşen avukatlar, tatillerini ot yolarak, çapa yaparak, meyve toplayarak geçiriyor.
 
Katherine Carter, AA muhabirine, Türkiye'ye ilgi duyduklarını, projeden haberdar olunca da gelmeye karar verdiklerini söyledi.
 
"Türkiye'yi yakından tanımak, çiftçilerle iletişim kurmak, doğal yaşamla iç içe olmak, buradaki tarımsal faaliyetleri ve kültürü yakından gözlemlemek için geldik" diyen Carter, Türkiye'de insanların çok misafirperver olduğunu vurguladı.
 
Yaşadıkları yerde çiftçilik olmadığını belirten genç avukat, " Burada bol bol organik ürünler tüketiyoruz. Bahçe işlerinde çalışıyor ve elma, çilek, şeftali, salatalık, böğürtlen toplayıp doğayla iç içe oluyoruz" dedi.
 
Brittany Gamble ise çiftlik işlerini sevdiğini ve kaldıkları çiftlikte doğal ve organik ürünler tükettikleri için mutlu olduğunu ifade etti.
 
İlçede bir hafta daha kalacaklarını belirten Gamble, "Bize kalacak yer ve yiyecek veriyorlar. Biz de bahçe işlerinde çalışıyoruz. Çapa yapıyor, zararlı otları temizliyoruz, organik meyveleri topluyoruz" dedi.
 
Gamble, proje sayesinde arkadaşıyla hem tatil yaptıklarını hem doğal ürünler tüketerek sağlıklı beslendiklerini hem de farklı kültürlerde insanları tanıma fırsatı bulduklarını dile getirdi.
 
"Çiftlikte daha önce 150'si yabancı olmak üzere 200 turist çalıştı"
 
Topraklarında yaklaşık 8 yıldır organik tarım yaptığını ve Buğday Derneği üyesi olduğunu anlatan evli ve 2 çocuk babası İbrahim Bayrak  (58) ise TaTuTa kapsamında gönüllü turist ağırladıklarını anlattı.
 
Bayrak, "Emekli olunca herkes gibi kahveye gidip evime gelmektense, uğraşmayı, insanlara yardımcı olmayı düşündüm. Yapabileceğim en iyi işin de meyve bahçesi olabileceğine karar verdim. Çok zaman geçmeden de bu işin organik yapılmasını, insanlık açısından daha da önemli olduğunu kavradım ve organiğe geçtim. Beraberinde aynı yıllarda organik tarım turizmiyle tanıştım. Bu, dünyaya açılımım oldu" diye konuştu.
 
Çiftliğine bu yıl 20'nin üzerinde yabancı turistin geldiğini ifade eden Bayrak, aralarında Malezya, Malta, Çin, Güney Kore, Japonya, Kanada, Amerika, İtalya, Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, Belçika olmak üzere 20 ülkeden TaTuTa kapsamında konuk ağırladığını ifade etti.
 
Farklı kültürlerden insanlarla tanışmanın insanın bakış açısını değiştirdiğini dile getiren Bayrak, şunları kaydetti:

"Bu değişimin olumlu yönde olduğuna kendim de inanıyorum. Gümüşhacıköy gibi kıyıda kalmış, fabrikası olmayan bir yerde kırsal turizmin bir kurtuluş olacağına inanıyorum. Gelen insanlarla burada uyumlu bir şekilde çalışmak, onları misafir etmek, onlara kendi kültürümüzü tanıtmak, benim için bir görev, bir mutluluk kaynağı. Onlar da bana iş gücü ile yardımcı oldukları için kendilerini mutlu hissediyorlar. Proje ile tüm dünya insanlarının bir olduğuna, aramızda hiçbir fark olmadığına daha çok inandım ve bunu kavradım."
 
Bayrak, bugüne kadar çiftliğinde 150'si yabancı olmak üzere 200 turist çalıştığını sözlerine ekledi.



AA