Tüketici Hakları Derneği tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma araçlarına, 2005 yılı başından geçerli olmak üzere yapmış olduğu zammın iptali için açılan dava sonrasında Ankara 2. İdare Mahkemesi, zammın iptali yönünde karar vermişti.

Kararın uygulamaya geçilmesinin ardından Ankara'da sabah saatlerinden itibaren saat 10.00'a kadar dolmuşlar çalışmadı.

Dolmuşların çalışmaması dolayısıyla otobüs duraklarında uzun kuyruklar görülürken, şahsi aracı olanların işlerine bu araçlarla gitmeleri üzerine trafikte uzun kuyruklar, kazalar ve tartışmalar yaşandı.

Başkentli dolmuş esnafı, son 5 yılda yakıt ve diğer genel giderlere sürekli zam yapıldığını belirtirken, yarı yarıya düşürülen dolmuş ücretleri ile hizmet vermelerinin mümkün olmadığını belirttiler.

Yurttaşlardan da bazıları kararın tüketici lehine olumlu olduğunu söylerken, bazıları da işlerine geç kaldıklarını ifade ederek dolmuşçu esnafının eylemine tepki gösterdi.
 

Melih Gökçek'ten açıklama

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, yargı kararıyla otobüs fiyatlarının 2003 yılındaki fiyatlara çekilmesinin ardından otobüs sefer sayılarının azaltma kararını anımsatarak, "Tüketici Derneklerinin" açtığı dava sonucu mahkemenin Ankara'daki ulaşım ücretlerini 2003 yılındaki fiyatlara çekme kararı aldığını ve özel halk otobüsleri ile minibüslerin eylem yapacağını ifade etti.

Gökçek, eylemin ilk günü olan bugün EGO otobüslerinin pik saatlerde normal seferlerini sürdüreceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Halk otobüsleri ve minibüslerin eylemi nedeniyle vatandaşın sıkıntı yaşamaması için daha önce aldığımız sefer sayılarının azaltılması kararımızı ilk gün pik saatler dışına kaydırdık. Minibüs ve otobüsçülerin eylemlerinin ilk gününde otobüs seferleri yolcuların yoğun olmadığı, insanların işe gidip-geldiği saatlerin dışındaki saatlerde azaltılacak."

 

"Ara saatlerde kısıtlamaya gideceğiz"

EGO Genel Müdürü Ömer Ulu ise yaptığı yazılı açıklamada, halk otobüsü ve dolmuş esnafının bugünkü eylemini yakından takip ettiklerini belirterek, eylem ile ilgili kendilerine bir şikayet gelmediğini bildirdi.

EGO otobüslerinin normal sayıda sefere çıktığını vurgulayan Ulu, şunları kaydetti:
''Halk otobüsü ve minibüsçülerin eylemini basından takip ediyoruz. Bu sabah için bize gelen bir şikayet olmadı.

Tüketici derneklerinin başvurusu üzerine mahkemenin toplu taşıma ücretlerini 2003 yılındaki fiyatlara indirmesi Büyükşehir Belediyesi bütçesine ağır bir yük getirdi ve belediye de bu yükün altından kalkabilmek için tasarruf önlemleri aldı.

Bu doğrultuda bugün EGO otobüsleri sabah saatlerinde normal sayıda sefere çıktı. Bugün olduğu gibi bundan sonraki günlerde de yolcuların yoğun olduğu pik saatlerde otobüslerde azaltma yapmama kararı aldık. Yalnız, yolcu yoğunluğunun olmadığı ara saatlerde kısıtlamaya gideceğiz."

 

BASK'tan tepki

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, "kontak kapama eyleminin" başkent halkını perişan ettiğini vurgulayarak, yargı kararlarını protesto etmek için halkı cezalandıran bir anlayışa Hükümet'in seyirci kalmaması gerektiğini belirtti.

AA/ANKA