Sultan UÇAR / AHT

Tecavüz mağdurlarının, yaşadıkları dehşeti; karakol, savcı, adli tıp, mahkeme gibi soruşturmanın farklı aşamalarında dahil olan herkese defalarca anlatmasının önüne geçilecek.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın talimatıyla, çocuk veya yetişkin tüm mağdurlar, kamu kurumları arasında dolaştırılmayacak. Onun yerine polis, savcı, adli tıp uzmanı, avukat, psikolog gibi kamu görevlilerinin tek merkezde toplanacağı bir sistem kurulacak.

ABD’DEKİ SİSTEM
Mağdurun ifadesi ABD’deki gibi kamera önünde bir kez alındıktan sonra olay anının bir daha sorulmaması planlanıyor. ABD’de 5 eyalette sistemi inceleyen İstanbul Valiliği İnsan Hakları İl Masası ve Kadının Statüsü Birimi Başkanı Vildan Yirmibeşoğlu sistemi anlatan bir rapor hazırlıyor. Türkiye’nin 30 yıl önce bu sistemi kurması gerektiğini kaydeden SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış ise Ankara’da çocuk mağdurlar için pilot olarak başlatılan çalışmayı kadınlar için de uygulamayı düşündüklerini bildirdi.

İçişleri, Adalet, Sağlık Bakanlıkları ile Ankara Üniversitesi ve SHÇEK işbirliğiyle çocuklar için Ankara’da bu konuyla ilgili pilot bir çalışma yürüttüklerini anlatan Genel Müdür Barış, şunları söyledi:

“Şikâyet olduğunda polis, mağduru Sağlık Bakanlığı’nın da işin içinde olduğu merkeze götürüyor. Orada camlı bir oda var. Psikolog nezaretinde, savcı, polis, avukat camın diğer tarafındayken kamera kaydı alınıyor. Çocuğa daha sonra poliste, savcılıkta, mahkemede, ‘Sana nasıl tecavüz ettiler?’ diye sorulmuyor. Mağdur çok sayıda kişiye olayı anlatmaktan kurtuluyor. Çocukların tekrar travma yaşamaması için bunu yapıyoruz. Çocuk daha sonra birkaç gün bu sağlık kurumunda kalıyor. Sonra ailesine ya da SHÇEK’e teslim ediliyor.”