Bolu Valiliği örnek bir karar aldı. Bolu Valisi İbrahim Özçimen'in, kentte asker uğurlama konvoylarının yasaklandığını belirten açıklamasının ardından, bu doğrultuda valilik genel emri hazırlandı.

Bolu Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, konvoyların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
"Ülke genelinde asker uğurlama, düğün ve sportif faaliyetler v.b. durumlar sonrasında yoğun araç konvoylarının oluşturulduğu, bu konvoylarda yer alan araçların trafik kurallarına uymadıkları, yoldan faydalanan diğer sürücü ve yayaları taciz edip tehlikeye düşürdükleri, özellikle gençlerin ve çocukların araç camlarından sarktıkları, bayrak ve flamalar sallayarak, diğer araç ve yayalar için tehlike oluşturdukları, araç içerisinde yüksek sesle tezahürat yaptıkları, alkol aldıkları, zaman zaman da trafik kazası ile silahla havaya ateş ederek ölüm ve yaralanma olaylarına sebebiyet verdikleri basında çıkan haberlerde sık sık yer almakta."

Açıklamada, Bolu'da gürültü ve çevre kirliliğine yol açan bu tür konvoyların, vatandaşları rahatsız edecek boyuta ulaştığı, yoğun alış veriş yapılan işlek caddelerde trafiği aksattığı ve tehlikeye düşürdüğü, şehrin ticari faaliyetlerini de olumsuz etkilediğinin gözlendiği ifade edildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre, valiler ilin genel idaresinden sorumludur. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için il sınırları içinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması için gereken karar ve tedbirleri alır. Keza valiler, vatandaşın huzurunu bozucu, halkın mal ve can emniyetini tehlikeye düşürücü eylemlerin vuku bulmaması için önleyici tedbirleri de alır."

Açıklamaya göre, Bolu'da, düğün, asker uğurlamaları ve sportif faaliyetler ve benzeri şekilde oluşturulan konvoylar 20 Aralık tarihinden itibaren il genelinde valilikçe yasaklandı. Vatandaşların düğün ile ilgili ihtiyaçlarının (kuaför, gelin alma) karşılanması amacıyla konvoy şeklinde olmadan 5 aracı geçmemek ve 2918 sayılı Trafik Kanunu'nda belirtilen araç takip mesafesinde seyretmelerine izin verildi.

İkinci maddede belirtilen sayıdaki araç içinde bulunanların, trafik kurallarına uymaları, yolu kullanan diğer sürücü ve yayaları taciz edip tehlikeye atmamaları, araç camlarından sarkmamaları, yüksek sesle tezahürat yapmamaları, klakson çalmamaları, ateşli silah ve patlayıcı madde ve buna benzer madde kullanmamaları gerekmekte.

Ayrıca, asker sevk dönemlerinde kolluk güçlerince otogarlarda gerekli önlem alınacak, asker adaylarının çoğunlukla seyahat edeceği otobüslerin güzergahı önceden öğrenilecek ve asker uğurlamak amacıyla otogar çıkış yolları ile otobüslerin il içerisindeki güzergahında oluşturulmak istenen konvoyların oluşmaması için, uğurlayıcılar ikaz ve ikna edilecek, aksine davranış halinde dağılmaları sağlanacak.
Yasaklama kararına uymayanlar hakkında, fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66. maddesi delaletiyle, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine göre cezai işlem uygulanacak.





CİHAN