Türkiye onu ilk olarak Furkan B. ismiyle duydu. İstanbul Tuzla’da aynı apartmanda yaşadığı öğretmen Fatma Kayıkçı’yı öldürdükten sonra ortadan kaybolan gencin gerçek adının Atalay Filiz olduğu ve 2013’te Ankara’da da 2 cinayet işledikten sonra kaçtığı günler sonra ortaya çıktı.

3 cinayeti itiraf etti, 17 Aralık 2011’de Fransa’da kaybolan Rus sevgilisi Olga Seregina’yı da öldürdüğü iddia edildi ancak, bu iddiayı yalanladı. İzmir Menderes’te yakalanana kadar Türkiye’nin günlerce konuştuğu Atalay Filiz, resmi kayıtlara da ‘seri katil’ olarak geçti.
Filiz, emniyet teşkilatının kurulduğu 10 Nisan 1845 yılından itibaren tutulan kayıtlara Türkiye’nin 35’inci seri katili olarak girdi.

238 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER
Türkiye’nin seri katilleri listesinde ilginç ayrıntılar da göze çarpıyor. Atalay Filiz’le birlikte 35 ismin yer aldığı 171 yıllık kayıtlarda, seri katil kurbanlarının sayısı ise 238.
Kaillerin hepsinin erkek olduğu listede sadece çocukları, yaşlıları, yabancı uyrukluları ve travestileri hedef alan seri katiller bulunuyor.

2’Sİ HİÇ BULUNAMADI
Listedeki ilginç ayrıntılardan biri de 33 seri katilin kimliğinin tespit edilip yakalanmış olması. 2 seri katilin ise ne ismine ne de izine rastlandı.
Bunlardan ilki 1976 yılında Kasımpaşa’da 2 ayda 4 kişiyi aynı yöntemle öldüren seri katildi. Demir çubukla kafalarına vurularak öldürülen 4 kurbanın katili tespit edilemedi.
O dönem İstanbul’da korku salan katile “Kasımpaşa Canavarı” denildi. İkinci olay ise; İstanbul’da 8 Ocak 2000’de başlayan “kesik bacaklar” olayıydı.
18 ayda 6’sı kadına ait olan düzgün şekilde kesilmiş toplam 8 bacak bulundu. Sadece bir bacağın, kayıp hukuk fakültesi öğrencisi Yasemin Durgun’a ait olduğu belirlendi. Ancak tüm çalışmalara rağmen ne diğer kurbanların kimlikleri ne de seri katille ilgili hiçbir ipucu bulunabildi.
Atalay Filiz Türkiye'nin 35’inci seri katili

POLİS KAYITLARINDAKİ İLK SERİ KATİL: HRİSANTOS
Kayıtlara göre Türkiye’nin ilk seri katili Hrisantos. 1895 yılında İstanbul’da doğan Hrisantos, ilk cinayetini 1918’de işledi. 23 yaşında başlayan cinayet serisinde, 2 yılda 13’ü polis toplam 40 kişiyi öldürdü. Yakalanmamak için kılıktan kılığa giren Hrisantos, 7 Eylül 1920’de çıkan çatışmada öldürüldü.

Bu azılı katili öldüren kişi ise, ünlü sinema sanatçısı Selda Alkor’un babası komiser yardımcısı Muharrem Alkor’du. Alkor’la birlikte çatışmada yer alan polis memurları Cafer Tayyar Efendi ve Ethem Bey, teşkilat tarafından ödüllendirildi. İstanbul Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü’nün kayıtlarında, öldürülen Hrisantos’un fotoğrafları, kullandığı silah ve kendisini yakalayan görevlilerin fotoğrafları da yer aldı.
Atalay Filiz Türkiye'nin 35’inci seri katili

ANTEP CANAVARI
Cumhuriyet döneminin ilk seri katili ise “Antep Canavarı” lakaplı Abdullah Palaz’dı. 1922 yılında Gaziantep’de doğan Palaz, 1938’de henüz 16 yaşındayken 7 kişiyi öldürerek cinayetlerine başladı.

Yakalanan katil 18 yaşında verdiği ifadesine göre 43 kişiyi öldürmüştü. Can güvenliğinden dolayı 38 farklı cezaevinde kaldı. Yargılamalarda 19 cinayet işlediği ispatlandı. 24 cinayet ise kanıtlanamadı.
48 yıl cezaevinde kalan Antep Canavarı,1991’de yaşı ve hastalıklarından dolayı özel afla cezaevinden çıktı. Özgür kaldıktan 48 gün sonra ise hayatını kaybetti. Araştırmada ilk 7 cinayetini kan davası yüzünden işlediği belirlendi. O dönem polise verdiği ifade de “Kötü insanları öldürmek için görevlendirilmişim” dedi.

Kaynak: Habertürk