Alışveriş merkezlerindeki (AVM) otopark ücretleri tartışma konusu oldu. AVM yatırımcılarının kurduğu AYD (Alışveriş Yatırımcıları Derneği) Başkanı Hakan Kodal, 1 saate kadar otoparkları ücretsiz yapacaklarını açıkladı.

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 2007 tarihli ve halen yürürlükte olan kararına göre ise 3 saate kadar ücretsiz olması gerekiyor.

AYD Başkanı Hakan Kodal'ın "1 saati ücretli yaparız" şeklindeki açıklamasına tüketici dernekleri tepki gösterdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AVM otoparklarının ücretli hale getirilmesi halinde yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Nazım Kaya, "AVM'ler zaten yargı kararlarını dikkate almaksızın her türlü hukuksuzluğu yapıyor. Hatta o kadar ki otopark gelirinden dolayı AVM kurmaya çalışan birçok yatırımcı görüyoruz. Fakat burada hukuksuzluk söz konusu. Çünkü insanlar oraya alışverişe geldiklerinde belli bir bedel bırakıyor. Bu bedeli bırakmanın karşılığında da ücretsiz otopark hizmeti verilmeli. Aldığı malzemeyi aracıyla taşıyacak ve bunun için otopark göstermek zorunda." dedi. AVM otoparklarının kazanç kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Bunu yasal hale getirmeye çalışırlarsa hukuki süreci başlatacağız." açıklaması yaptı.

Zaman'ın haberine göre; Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin ise ilk 5 saatlik otoparkın ücretsiz olması gerektiğini söyledi. AVM'lerin halka açık alanlar olduğuna dikkat çeken Ali Çetin, "Tüketiciyi oraya çağırırken otoparkı bir kolaylık olarak sunuyorlar. Tüketici buna alıştıktan sonra kazanç kapısı olması hoş değil. En azından AVM'den yararlanan tüketiciler en az 5 saat ücretsiz olarak otoparkı kullanmalı." dedi. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da, "Vatandaş zaten oradan alışveriş yapacak. Otoparkın ücretli olması anlamsız." dedi.

UKOME KARARI: 0-3 SAAT ARASI ÜCRETSİZ

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME'nin 2007 yılında aldığı karara göre alışveriş merkezlerinde ilk üç saat otoparkın ücretsiz olması gerekiyor. UKOME 30 Ocak 2007'de "AVM'lerin ilk üç saate (0-3 saat) kadar ücret almaması, ilk üç saat dışında alınabilecek ücretin ise İBB'nin tarife komisyonunca belirleneceği" kararı almıştı. AVM'lerin kararın iptali için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nde açtıkları davayı kazanmış ve dava Danıştay'a taşınmıştı. Danıştay 8. Dairesi 2009'da alışveriş merkezlerindeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozarak, 3 saate kadar ücretsiz olmasına hükmetti.

Alışveriş merkezlerinin bağlı bulunduğu Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal geçtiğimiz günlerde, 1 saate kadar AVM otoparklarını ücretsiz yapacaklarını belirterek, "Belediyelerin kararı aynen devam ediyor. Genelgeye göre 3 saat ücret alınmaması gerekiyor. Bir ortayol bulunmasını istiyoruz. AVM yatırımcıları olarak bu konuda yapabileceğimiz bu." açıklaması yapmıştı.



AA