İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Çağlayan'da yapımı devam eden Avrupa'nın en büyük Adalet Sarayı'nı basın mensuplarına gezdirdi.

Başsavcı Engin, Çağlayan Kavşağı ve Meydan Düzenlemesi temel atma töreninin ardından basın mensuplarıyla birlikte yapımı devam eden Adalet Sarayı'na geldi.

Adliyenin içinde basın mensuplarına açıklama yapan Engin, dünyanın en büyük iki Adalet Sarayı'nı inşa ettiklerini belirterek, "Biri Kartal'da, tüm Anadolu adliyelerini toparlayacak, diğeri Avrupa yakası Çağlayan'da. Burası yaklaşık 43 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edildi. Bu binanın tümünün iç kullanım alanı 328 bin metrekare. Kartal'daki ile birlikte bu büyüklükte Adalet Sarayı dünyanın hiçbir yerinde yok" diye konuştu.

Adalet Sarayı'nın yapımının bir aksaklık olmazsa bu yılın Aralık ayı sonundan tamamlanacağının altını çizen Başsavcı Aykut Cengiz Engin, "Biz İstanbul Adliyesi olarak yılın ilk yarısında Nisan ayına kadar buraya taşınmayı planlıyoruz. İstanbul İl Adliyesinin 5 ayrı binadaki bütün üniteleri taşınacak. Bunun yanı sıra Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp Adliyelerinin de buraya taşınmasını planlıyoruz. Son derece geniş bir yargı alanını kapsayacak. Hakim ve savcı haricinde 4500 personel görev yapacak. Buraya günde 60 bin civarında kişi gelecek. 326 mahkeme yerleşecek. Her mahkeme için ayrı duruşma salonları ve hakim odaları olacak. 275 cumhuriyet savcısı odası 2340 araçlık kapalı otopark, kafetarya, kantin ve sosyal alanlarında içinde olduğu toplam 1500 kapalı alan olacak" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, özellikle ceza mahkemelerine getirilecek tutukluların, özel asansör ve koridorlarla bu bölümlere çıkacaklarını vurguladı. Adliyenin planlamasının çok güzel yapıldığını kaydeden Engin, hiçbir tutuklunun mahkemeye gelirken halkın girdiği yerden içeriye girmeyeceğini söyledi. Engin, Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'la ilgili olarak Ergenekon hakimlerine mahkemenin verdiği cezayı Yargıtay'ın da onaylamasıyla ilgili bir soru üzerine de Engin,"Bu konuda hiçbir şey söylemek istiyorum. Adalet sarayının teknik ayrıntılarıyla ilgili bilgi veriyorum. Diğer konularda bilgi vermiyorum" dedi.

Başsavcı Engin, açıklamalarının ardından adliye binasını basın mensuplarına gezdirerek, bölümler hakkında bilgi verdi.






(İHA)