Sümela Manastırı ile Van Akdamar Kilisesi'nin ayine açılmasını örnek alan BBP, Ayasofya için mahkemeye gidecek. BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, başvuru dilekçelerine hala yanıt verilmediğini hatırlatarak, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yeniden görüşeceklerini ifade etti. "Menfi ve ya müspet" herhangi bir cevap alamadıkları takdirde, hukuki olarak bir ay içinde kendilerine karar bildirilmediği için mahkemeye başvurma hakkı doğduğunu belirten Karacan, "Bu hakkımızı değerlendireceğiz ve idare mahkemesine başvuracağız" dedi.

Bakanlık tarafından izin verilememesi yani kararın menfi olması halinde de mahkemenin yolunu tutacaklarını belirten Karacan, "Mahkemeden orada ibadet yapmak için izin isteyeceğiz. Bu da bize menfi olarak dönerse, sonuç alana kadar diğer hukuki yolları da araştıracağız" diye konuştu. Karacan şöyle devam etti:

"Ayasofya'nın statüsü Sümela Manastırı ve Ayasofya'nın aynı; ikisi de müze ve örenyerleri statüsüne alınmış. Ülkemizde yaşan Hıristiyan Ortodoks cemaatin başvurusu Kültür Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor ve izin veriliyor. Kaldı ki Maçka'da da cemaatleri yok. Biz de diyoruz ki; Anayasa'nın 2. maddesi Türkiye Cumhuriyetinin 'laik' olduğunu vurguluyor, laik devlette her türlü inanç karşısında eşit olmak zorundadır. Dolayısıyla idare mahkemesinden, ülkemizde yaşayan Hıristiyan Ortodokslara gösterilen toleransın bize de gösterilmesini isteyeceğiz."






ANKA