Aysel ALP

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu, Afyonkarahisar'daki yol açma çalışmasında bir işçinin 'direk' gibi kullanılmasına ilişkin Hürriyet.com.tr'de yayımlanan haber üzerine harekete geçti.

Teftiş Kurulu Başkanlığı, İzmir Grup Başkanlığına Afyon'a iş müfettişi gönderilmesi talimatı verdi. Bakanlık yetkilileri, hürriyet.com.tr'de yayımlanan haberin ihbar kabul edildiğini ve konuyu soruşturmak üzere müfettişin Afyon'a gideceğini belirttiler. Bakanlık yetkilileri, bunun insanlık onuruna aykırı olduğunu belirterek, İş Kanunu 5.madde başta olmak üzere denetim yapılacağını söylediler.

TAŞERON İŞÇİYE EŞİT DAVRANILIR MADDESİ

4857 Sayılı İş Kanunun 5.maddesi geçen yıl yapılan bir düzenlemeyle değişmişti. Eşit davranma ilkesi, başlıklı 5.maddede "İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz" hükmü getirilmişti.

Kentte 2 gün aralıksız devam eden yoğun kar yağışının ardından başlatılan kar temizleme çalışmalarında ilginç görüntüler ortaya çıktı.

Temizlik çalışmalarında görevli belediyenin yüklenici firma çalışanı, Ordu Bulvarı’nın bir yönünü trafiğe kapatmak için emniyet şeridi çekerken objektiflere ilginç kareler yansıdı.

Şeridin bir ucu çöp tenekesine bağlandı ancak diğer ucu için bağlanacak yer bulunamadı.

Bunun üzerine şeridin ucu işçinin koluna bağlandı. İşçi bu şekilde yolun ortasına geçip temizlik çalışması süresince bekledi.

İLGİNÇ SAVUNMA: ‘İŞ MAKİNELERİ GEÇSİN DİYE BEKLEDİ’

Konu ile ilgili Afyonkarahisar Belediyesi’nden, hurriyet.com.tr’in soruları üzerine yapılan açıklamada, taşeron işçisinin, iş makinelerinin, kar temizliğinin yapılacağı caddeye girişini sağlamak için beklediği kaydedildi. Bir belediye yetkilisi “En fazla 5-10 dakika orada kalmıştır. İş makineleri dışında başka bir araç oraya girmesin diye orada durmuş. İş makineleri de kısa sürede geçiş yapmıştır” dedi.

Aynı yetkili ortaya çıkan görüntünün normal olup olmadığı yönündeki soruya ise “Burada bir şey yok. Ben olsam ben de beklerim kısa bir süre” sözleri ile yanıtladı.

ATALAY: O BİR İNSAN, DİREK DEĞİL 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçinin koluna bant bağlayarak yolun kapatılmasına sert tepki gösterdi. Atalay, "O bir insan, direk değil. Bu yapılan insan onuruna aykırı. Böyle bir şey kabul edilemez. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban bu işin sorumlusu kimse derhal bulsun ve cezasını versin" dedi. 15 gün önce Afyon'a gittiğini ve belediye bünyesinde çalışan taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesi için Belediye Başkanı ile görüştüğünü anlatan Atalay, "Bu işçiler sendikasız, düşük ücretle çalıştırılıyor. Biz taşeron işçi ücretlerinin düşük olduğunu, koşullarının düzeltilmesi gerektiğini anlatmıştık. Başkan Burhanettin Çoban da çözeceğini söylemişti. Ama bugün yaşanan insan onuruna aykırı. Sen işçiye düşük ücret verebilirsin, yemek vermeyebilirsin, servise bindirmezsin ama bir direk gibi oraya dikemezsin. Türk-İş olarak bunun takipçisi olacağız. Gerekirse orada eylem yapacağız" dedi.