BDDK’nın kredi kartları sektörüne disiplin getirmeye yönelik düzenlemeleri devam ediyor. Kredi kartlarındaki asgari ödemeye sınırlama getirmeye hazırlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların Alışveriş Merkezleri’ndeki kredi kartı pazarlama taleplerini de veto etti. Bankaların uzun süredir kulis yaptığı, büyük alış veriş merkezlerinde kredi kartı satış bürolarının açılmasına ilişkin plan, BDDK’dan döndü. Yaklaşık dört yıl önce hayata geçen Kredi Kartları Yasası ile bankaların sokakta kredi kartı satışını yasaklayan BDDK, şimdi de kapalı alanlardaki kredi kartı pazarlamasıyla ilgili bir karar aldı. BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili aldığı yeni karar, kredi kartı pazarlamasını kapsıyor. Bankalar, bir süredir başta büyük alış veriş merkezleri olmak üzere bazı kapalı alanlarda, kredi kartı pazarlaması yapmak istiyorlardı. Hatta yasada, bu konuda hüküm olmadığını öne süren bazı bankalar ise AVM’lerde kredi kartı pazarlaması yapıyordu.

‘YASA DELİNİR’ ENDİŞESİ

Konuyla ilgili çıkan tartışmalar üzerine, BDDK Başkanı Tefvik Bilgin başkanlığında toplanan kurul, kredi kartlarının AVM’lerde ve diğer kapalı alanlarda satışını ele aldı. Yapılan değerlendirme sonucunda, bankaların AVM’lerde kredi kartı satışının yasaklanması ve konuyla ilgili talebinde red edilmesi kararlaştırıldı. BDDK’nın, kredi kartlarının AVM’lerde satışını veto etmesinde, ‘yol olur’ endişesi etkili oldu. AVM’lerde kredi kartının pazarlanmasının başlamasıyla birlikte, bankaların diğer alanlarda da kredi kartı pazarlamaya başlayabileceği, bunun de yasanın delinmesine neden olacağı görüşleri dile getirildi.

BDDK üyeleri de bu endişeler üzerine, bankaların açık ve kapalı alanlı alışveriş merkezlerinde kredi kartı pazarlamasının yasaklanmasını kararlaştırdı.

Sokakta kredi kartı dağıtırken sözleşme yapmayı unutmuşlar

Türkiye’nin gündeminden düşmeyen kredi kartları konusunda bankaların ilginç bir hata yaptığı ortaya çıktı. Müfettişlerin incelemelerine göre, Kredi Kartları Yasası yürürlüğe girmeden 2006 yılından önce, dağıtılan kredi kartların büyük kısmının sözleşmelerinin şubeler tarafından saklanmadığı belirlendi. Özellikle sokaklarda dağıtılan ve talep olmadan tüketicilere gönderilen kredi kartlarının sözleşmeleri bulunmuyor. Bu durum, kredi kartı aidatları konusunda tüketicilerin lehine bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bankaların kendi müfettişleri, şubelerde yaptıkları incelemelerde şubelere kayıtlı olan ve borçlarını ödemeyen kredi kartı müşterilerini de ayrı bir inceleme konusu yaptı. Bu çerçevede yapılan incelemelerde, kredi kartı borcunu ödemediği için hakkında takip başlatılan bazı müşterilerin, kredi kartı sözleşmelerinin olmadığı belirlendi. Bu durumun daha çok, eski tarihlerde sokaklarda dağıtılan ve talep olmadan verilen kredi kartlarında yaşandığı saptandı.

Star