Havaların ısınmaya başlamasıyla günlük elektrik tüketimi 753 milyon kilovatsaate (kWh) çıktı. Ancak elektrik üreten büyük barajların bulunduğu Fırat Havzası’nın (Güney Doğu) su geliri yüzde 43 azaldı. Ayrıca elektrik üretiminin devam ettiği barajlardaki su seviyesi de hızla düşüyor. Enerji Yönetimi, artan elektrik talebini karşılamak için doğalgaz santrallerini tam kapasite çalıştırıyor. Barajlardaki suyun azalması, Türkiye’yi doğalgaza mahkûm edecek. Şimdiden doğalgazla elektrik üretiminin payı yüzde 49’a çıktı. Enerji Yönetimi’nden bir kaynak, “Beklenen yağmurlar yağmadı. Barajlara gelen su çok düşük kaldı. İhtiyacın karşılanması için ister istemez doğalgaz santrallerine ağırlık veriliyor.” değerlendirmesini yaptı. Aynı kaynağa göre, yaz aylarında elektrik talebi bir şekilde karşılansa da, barajlara su gelmeyeceğinden kışın durum daha riskli. Doğalgazda, muhtemel bir kesinti, elektrik için felaket anlamına gelir.

    Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mayıs 2014’te üretilen elektriğin yüzde 49’u doğalgazla çalışan santrallerden, yüzde 15’i sudan, yüzde 29’u ise kömürden (ithal+yerli) elde edildi. Geri kalan yüzde 7’lik bölüm rüzgâr, jeotermal, asfaltit gibi kaynaklardan üretildi. Düşük de olsa barajlarda elektrik üretiminin devam etmesi, su seviyesini düşürüyor. 23 Haziran günü Türkiye’nin elektrik üreten en büyük barajları olan Atatürk’te su seviyesi 536 metreye, Karakaya’da 686 ve Keban’da 831 metreye geriledi. Atatürk için minimum su seviyesi 528, Karakaya için 675 ve Keban’da ise 820 metre. 

    Yaz ve kış aylarında elektriklerin kesilip kesilmeyeceği doğalgaza bağlı. Enerji Yönetimi’nden bir kaynak, sıcak havalar nedeniyle çalıştırılan klimaların elektrik tüketimini artırdığını söyledi. Temmuz-ağustos aylarında tüketimin daha da artacağı bilgisini veren aynı kaynak elektrikte mevcut durumu özetledi: “Barajlarda elektrik üretimi azaltıldı ama, düşük de olsa üretim devam ediyor. Su seviyesi hızla düşüyor. Bu nedenle mecburen doğalgaza ağırlık veriliyor. Doğalgazın payı yüzde 50’ye yaklaştı. Yaz aylarını bir şekilde atlatırız. Ancak kış aylarına girildiğinde durum daha da zorlaşacak. Nedeni, yazın yağmur yok. Barajlar kışa boş girmiş olacak ve yine doğalgaz santralleri yoğun çalışacak. Fakat kış aylarında doğalgazda bir kesinti olursa, ciddi sorun yaşanır.”