866 GAZETECİYE 2.6 MİLYON LİRA

Her yıl yüzde 10-20 oranında arttırılan borç para miktarının kurum tarihinde ilk kez yüzde 85 oranında artırılması gazetecilerin yoğun ilgisine neden oldu. 19 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere kurumun şubesinin bulunduğu illerden yüzlerce gazeteci borç para talebinde bulundu. 12 günde İstanbul'dan 659, Ankara'dan 87, İzmir'den 34, Bursa'dan 26, Adana'dan 11, Antalya'dan 10, Konya'dan 9, Eskişehir'den 9, Gaziantep'ten 8, Kayseri'den 8 ve Trabzon'dan 5 olmak üzere toplam 866 gazeteciye 2 milyon 598 bin lira ödendi. Basın İlan Kurumu'na talep yağmaya devam ediyor.

BANKALARA RAKİP OLDU

Kurum çalışanları, talepleri zamanında yetiştirmek için fazla mesai yaparken, kurumun parasının bulunduğu kamu bankalarının, kurumun gazetecilere vermek üzere talep ettiği yüklü miktardaki meblağları ödemekte güçlük çektiği öğrenildi. Resmen banka gibi çalışan Basın İlan Kurumu, 2008 yılında basın sektöründe çalışan 4 bin 428 kişiye 6 milyon 266 bin; 2009 yılında ise 4 bin 431 kişiye toplam 7 milyon Türk Lirası borç para vermişti. Gazetecilerin borç para taleplerinin hız kesmemesi halinde 2010'da rekor kırılması bekleniyor.

GENÇ MUHABİRLERE DESTEK

Basın İlan Kurumu'nun verdiği borç paranın faizsiz ve formalitesiz olması, adeta bankaların tüketici kredilerine alternatif oldu. Gazeteciler arasında 'Basın İlan Kredisi' olarak bilinen borç para, bankaların aksine faiz olması, 12 eşit taksitte geri ödenmesi ve dosya parası alınmaması nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Özellikle maaşı düşük olduğu ya da gerçek maaşı bordrosuna yansıtılmadığı için bankalardan tüketici kredisi bile alma şansı bulunmayan genç muhabirler, Basın İlan Kurumu sayesinde rahat bir nefes aldı.

AJANS MUHABİRLERİ SIRADA BEKLİYOR

Bu arada haber ajanslarında ve televizyonlarda çalışan gazeteciler, 3 bin liralık krediden yararlanmak için Basın İlan Kurumu'na başvurdu. Ancak kurum sadece gazetelerde ve gazetelerin haber ajanslarında çalışanlara kredi verebiliyor. Çünkü Basın İlan Kurumu, gazetecilerin aldıkları borç paraları geri ödememeleri durumunda gazetelerin resmi ilan kotasından alacağını kesebiliyor. Ancak ajanslar için böyle bir güvence yok... Genel Müdür Atalay'ın, haber ajanslarında çalışan gazetecilere de yardımcı olabilmek için çalışma başlattığı öğrenildi.

GAZETECİLER İÇİN YENİ SÜRPRİZLER VAR

Bu arada, Atalay'ın borç para miktarının 5 bin liraya yükseltilmesini istediği ancak, gazetecilerin maaşlarının düşük olması ve ödemeler dengesi gibi gerekçelerle -şimdilik- 3 bin lira ile sınırlandırıldığı öğrenildi. "Şimdilik" diyoruz çünkü; Atalay'ın sosyal ve ekonomik anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıya bulunan gazetecilik mesleği ve medya çalışanları için yeni projeler üzerinde çalışmalar başlattığı gelen haberler arasında. Daha önce Gençlik ve Spor Genel Müdürü olan Gazeteci Atalay'ın yeni projelerini biz de merakla bekliyoruz.

KİMLER BORÇ PARA ALABİLİR?

Kurum şubesi bulunan illerde, basında fikren ya da bedenen en az 2 yıl çalışan basın mensupları Basın İlan Kurumu'ndan borç para talep edebiliyor. Çalıştıkları işyerinin personel servisinden temin edecekleri Basın İlan Kurumu Borç Talepnamesi'ni doldurarak, aynı kurumda çalışan bir kefille birlikte başvurmaları yeterli. 15 günde bir yapılan toplantılarda talepler incelenerek gerekli şartları taşıyan basın mensuplarına ödemeler yapılıyor.  (Zaman)