ÇALIŞMALAR BİR YIL SÜRDÜ

Varlık Mahallesi'ndeki Ankara Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Merkezi'ne kurulan sistem için yaklaşık 1 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu, ana güzergahlar, protokol geçiş noktaları ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgeler üstün özelliklere sahip kameralarla donatıldı.

Alt yapısı Türk Telekom tarafından sağlanan ''Kent Güvenlik Yönetimi'' dahilinde, 513 noktaya yerleştirilen 825 sisteme yaklaşık 1400 kamera entegre edilirken, bu kameralardan 298'i 360 derece dönebilen hareketli kameralardan oluştu.

KAMERALAR, KAYIP ÇALINTI VEYA ARANAN ARAÇLAR İÇİN POLİS EKİPLERİNİ UYARACAK

Birbirinden farklı özelliklere sahip kameraların bir bölümü sürücülerin kırmızı ışık ve hız ihlallerini anında tespit etme özelliğine sahipken, kameraların bir bölümü de ''plaka tanıma'' özelliği ile kayıp, çalıntı veya aranan araçları belirleyerek, polis ekiplerini uyaracak. Yani çalınan veya aranan araçlar Ankara trafiğine girdiklerinde yakalanacak.

SAKLANAN KAYITLAR MAHKEMELERDE DELİL OLACAK

Bu arada hız ihlali yapan ya da kırmızı ışıkta geçen araçların sahiplerine merkezdeki görevli ekipler tarafından ceza makbuzu kesilmesi öngörülürken, cezalara itiraz edilmesi durumunda görülecek davalarda söz konusu ihlalle ilgili fotoğraf ve 12 saniyelik görüntü kayıtları ''delil'' olarak sunulacak. Trafik kazaları ve yargıya intikal eden diğer durumlarda da sistemden faydalanılarak uyuşmazlıkların çözümünde büyük kolaylık sağlanacak.

SİSTEM ŞÜPHELİ PAKET ALARMI VERECEK

Öte yandan kişilerin hareketlerine karşı da duyarlı olan kameralar, bir yere bırakılan şüpheli paketler karşısında da alarm verecek. Hassas bölgelerde herhangi bir yere bırakılan çanta ve benzeri eşyalar karşısında kameralar, özel bir yazılım sayesinde ''şüpheli paket'' alarmı verecek. Paketinizi veya çantanızı kamera olan yerlerde unuttuysanız, ekipler gelmeden bir an önce dönüp almazsanız bomba imha ekiplerince imha edilmemesi içten bile değil.

300 POLİS EĞİTİLDİ

''Full High Definition (HD)'' olarak adlandırılan yüksek çözünürlüklü kameralardan alınan görüntülerin değerlendirilmesi ve ilgili güvenlik birimlerinin yönlendirilmesi için Ankara Emniyet Müdürlüğünde görev yapan 300 polisin özel olarak eğitildiği bildirildi.

KAÇAMAK YAPANLAR DİKKAT!

Kaçamak yapanlar için, Şener Şen filmlerindeki gibi birebir takiple yakalanmak sona erdi. Yanınızda sevgiliniz varken kamera olan bir yerde, kaza veya trafik ihlali yaptıysanız, kayıtları eşiniz görmesin. Trafik cezaları adresinize resimli tutanakla gönderilmektedir. Kameralar konusundaki mağduriyetlerin önüne geçilmesi için bu konuda, Anayasa Mahkemesi'ne veya Danıştay'a CHP'nin ne zaman müracaat edeceği merakla beklenmektedir.

Hukukihaber.net'e ulaşan biligilere göre, sistemin resmi açılışının 15 Eylül Çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması planlanmaktadır. (hukukihaber.net)