Neslihan TANIŞ

İSTANBUL - Anayasa değişikliklerin oylanacağı ‘referandum’ dört günlük Ramazan Bayramı tatilinin son gününe denk geliyor. Turizmciler, vatandaşların 12 Eylül’de yapılacak ‘referandum’da oy kullanabilmek için tatillerini bir gün erken sonlandırarak 11 Eylül’e dönüş bileti aldığını söyledi. 11 Eylül’de dönmeyi planlayan tatilcilerden gelen yoğun talep nedeniyle uçak ve otobüs biletlerinin büyük bölümünün şimdiden satıldığı belirtiliyor.

Tur şirketinden ‘referandum paketi’
“Bayram tatile gidecek olanlar, 12 Eylül Pazar günü yapılacak referandumda oy kullanmak için cumartesi akşamı dönüşlü turları tercih ediyor” açıklamasını yapan Merlin Travel Group Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu 11 Eylül yoğunluğuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bayram tatiline gidecek olanlar için referandum nedeniyle iki ya da üç gecelik yurtiçi ve yurtdışı turları hazırladık. Referandum nedeniyle, 11 Eylül dönüş uçakları ve otobüslerinde ekonomik yer bulmak oldukça zor. Tatile çıkmayı planlayanların, bir an önce rezervasyonlarını yaptırmaları önem kazanıyor. Yurtdışı ve yurtiçi turlarına ilgi oldukça fazla.”

12 Eylül için yoğun talep yok
11 ve 12 Eylül yoğunlukları konusunda otobüs ve uçak şirketlerine doluluk oranlarını sorduk. Yanıtlar şöyle:
Varan Turizm: Önceki yıllara kıyasla bu yıl bilet satışında artış var. 11 Eylül cumartesi günkü biletlerimizde bir yoğunluk söz konusu. 12 Eylül’de yani referandum günü için böyle bir yoğunluk yok. Şu anda genel olarak biletlerin yüzde 70’lik kısmı satılmış durumda. İnsanlar, 11 Eylül’de dönüş yapmayı tercih ediyor. Cumartesi günkü bazı yerlere yapılacak olan seferlerdeki biletlerin neredeyse tamamı satılmış durumda.

Pegasus Havayolları: Referandum, 11 Eylül’deki yapılacak olan serferlerdeki bilet satışları durumunda bir yoğunluk gösteriyor diyebiliriz. Mesela, 11 Eylül’de yapılacak olan bütün Antalya - İstanbul seferlerinin yüzde 80’i dolu. Bodrum - İstanbul seferleri içinse doluluk oranı neredeyse yüzde 93 oranında. 12 Eylül de yapılacak uçuş seferlerinin, neredeyse tamamı dolu.

Güneyden büyük şehirlere
Pamukkale Turizm: Referandum bu bayramda tatile çıkanların çoğunlukla erken dönmesine neden oldu. Biletlerimizin, özellikle güneydeki noktalardan büyükşehirlerimize yönelik olan dönüşlerdeki doluluk oranı yüzde 60’larda. Tatil yapacak olanların gidiş - dönüş biletlerini tatile çıkmadan almaları yararlarına olur.

Atlasjet Havayolları: 11 Eylül’de Antalya ve İstanbul arasında gün boyu yapılacak uçak seferlerinde çok az boş kontenjan kaldı. 23 Ağustos tarihi itibariyle Cumartesi (11 Eylül) günkü Antalya-İstanbul uçuşlarının yüzde yüze yakını dolu. Şimdiden çok az bir boşluk var.  (Radikal)