Yüz binlerce kişinin yıllardır merakla beklediği bedelli askerlik yasasının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçmesinin ardından başvuru için belirlenen süre 1.5 ay sonra sona eriyor. Devlet bütçesine önemli bir katkı sağlaması beklenen bedelli askerlikten yararlanabilecek yaklaşık 420 bin kişi bulunurken; bedelli askerlik yasasına talep sönük kaldı. Kanunun yayınlandığı günden bu yana toplam 22 bin 571 kişi başvuru yaptı.

15 Aralık 2011 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yasadan yararlanmak için yapılan başvurular beklendiği düzeyde olmadı. Bu durumun 30 bin liralık bedel ücretinin yüksek bulunması ve taksit sayısının iki ile sınırlandırılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 30 yaşından gün alanların yararlanabildiği bedelli askerlik için 15 Haziran 2012'ye kadar süre bulunuyor.

Öte yandan, yasadan yararlanmak isteyen çok sayıda Sivaslı vatandaş, bedelli askerlik yasası ile ilgili sıkıntılarını dile getiriyor. Özellikle devletin de büyük gelir elde edebileceği bir konuda daha esnek davranmasını isteyen vatandaşlar, 30 bin lira olan bedelin biraz daha aşağı çekilmesini ya da ödenen 30 bin liranın iki taksit halinde değil de daha uzun vadelerle tahsil edilmesini istiyor. Bankaların verdiği bedelli askerlik kredisini faiz oranlarından dolayı cazip bulmadıklarını söyleyen vatandaşlar, bir başka çözüm önerisi olarak da devlet bankalarının bu konuda sıfır faizli ya da düşük faiz oranlı krediler vermesi gerektiğini kaydediyorlar. Paranın 12 ile 24 ay arasında vadelendirilmesini isteyen vatandaşlar, bakanının hemşerileri İsmet Yılmaz olduğu Milli Savunma Bakanlığı'ndan da kolaylık bekliyor. Bu şekilde hem kendilerinin zor duruma düşmeyeceğini belirten vatandaşlar, aynı zamanda ülke ekonomisinin de daha çok gelir elde edeceğine inanıyor.

GEÇMİŞTE DE DÜŞÜK KALMIŞTI

Bedelliye başvurular geçmişte de düşük kalmıştı. Marmara depremi sonrası 1999'da çıkarılan yasadan 344 bin kişi yararlanabiliyordu. O dönem 15 bin lira ödeyip askere gidenlerin sayısı 72 binde kalmış ve yararlanma oranı yüzde 21 olarak kayıtlara geçmişti. 1987'de, 198 bin kişiden sadece 18 bini bedelli askerlik için başvurmuştu. Oran yüzde 9 gibi çok düşük düzeyde kalmıştı. 1992'de ise 243 bin kişiden 35 bini bedel parasını ödeyip askere gitmişti.

Habertürk