Bedelli askerlik ücretini nasıl olup da denkleştireceğine karar veremeyen bazı kişiler, çareyi internetten para toplamakta buldu. Indiegogo adlı bağış sitesi üzerinden kampanya başlatan gençler, “Bedelli askerlik yapmam için gereken parayı bulmama yardımcı olun!” başlığıyla kampanyalar başlattı.

Aralık ayının ilk günlerinde başlatılan 3 kampanya, ne yazık ki henüz amacına ulaşmış, hatta yaklaşmış bile değil. Kampanyalardan 2 tanesi şu ana kadar hiç destek alamazken, aralarından bir tanesi ise 100 dolar toplamayı başarmış.

radikal


"VATANA MİLLETE DAHA HAYIRLI BİR BİREY” VAADİ

Kampanya başlatan her 3 genç de, hazırladıkları kampanya notunda bu paraların yalnızca bedelli askerlik için harcayacaklarını belirtiyorlar. Örneğin 2 Aralık’ta Barış Özaydın tarafından başlatılan ve oldukça sade bir notun bulunduğu kampanyada, “Gerekli parayı toplarsam bedelli askerlik yapacağım. Böylelikle vatana millete daha hayırlı bir birey olacağım. Bu para tamamen devletin kasasına girecektir” deniliyor. Ancak şu ana dek yalnızca 1 dolar bağış toplayabilmiş. (Kampanya sayfası için tıklayın)

radikal

5 DOLARA TEŞEKKÜR, 500 DOLARA 12 SAATLİK FITNESS

Bir diğer kampanyayı ise, kişisel fitness ve tenis eğitmeni olan Reşit Resuloğlu başlatmış. Oldukça kapsamlı olan bu kampanyaya bağış yapanlar için çeşitli paketler sunuluyor. Resuloğlu, yapılan bağışa göre kişisel fitness dersleri vermeyi vaad ediyor. 5 dolar bağışlayan birisine “Teşekkürlerini ileteceğini” söyleyen Resuloğlu, 50 dolar bağış yapanlara 1 aylık kişisel egzersiz programı hazırlayacağını belirtmiş. Eğer 100 dolarlık bağış yapmak isterseniz, 5 saat özel fitness veya 5 saat tenis dersi vermeyi vaad ediyor. Bonkörlükte çığır açarak 500 dolarlık bağış yaparsanız da, 12 saat özel fitness veya 12 saat tenis dersi alabiliyorsunuz. 7 Aralık’ta Reşit Resuloğlu tarafından başlatılan kampanya ise, hiç bağış alamamış. (Kampanya sayfası için tıklayın)


BİR DE DOKTORA ÖĞRENCİSİ VAR

3. bir kampanya ise, doktorasını yapmakta olan Adil Usturalı tarafından başlatılmış. Kampanya notunda “2 Aralık 2014 tarihinde hükumetin açıkladığı "bedelli askerlik" fırsatından yararlanmak istiyorum. Ancak 18000 TL benim için çok para. Akademisyen adayıyım, doktora yapıyorum, evliyim ve hayatımı askerlik hizmetiyle bölmek istemiyorum” diye yazan Usturalı, şu ana dek 100 dolar toplamayı başarmış. Ancak önünde toplaması gereken 8000 dolar daha bulunuyor. (Kampanya sayfası için tıklayın)

Her 3 kampanya da Ocak ayının son günlerine kadar devam ediyor. Ancak bu gidişle ihtiyaçları olan parayı toplamaları zor gibi… Bunun bir sebebi, çoğunlukla yabancı kullanıcılar tarafından kullanılan Indiegogo sitesinin Türkler tarafından pek fazla bilinmemesi olabilir. Bu durumda tavsiyemiz, kampanyacıların daha iyi bir İngilizce kullanarak metinlerini revize etmeleri olabilir. Bir diğer tavsiyemiz de, kampanyaları için sosyal medyadan da yardım almaları. Kampanyaları için her gün kişisel sosyal medya hesapları üzerinden duyuru yapabilir, ya da bedelli askerlikle ilgili kurulan sosyal medya sayfalarından destek alabilirler.


Haber: EDA UTKU - Radikal