HALİL BİLEK

15 yaşındaki kız çocuklarıyla gayri resmi olarak evlenen damatlar 17 yaşındaki M.K. ile 25 yaşındaki Fikret D. hakkında “Çocuğun cinsel istismarı, hürriyetten yoksun bırakma” suçlarından 2 ayrı mahkemede 8 ile 29 yıl arasında değişen hapis istemleri ile dava açıldı. Kızların anne ve babaları ise 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
 
Babasını 10 yıl önce kaybeden 15 yaşındaki S.K.,1.5 yıl önce annesi Türkan K. tarafından dayısının oğlu Fikret D. ile imam nikahlı olarak evlendirildi. Bu evliliğe karşılık S.K.'nın ağabeyi M.K. ile F.D.'nin kız kardeşi Y.D. (15) ile evlendirilmesine karar verildi. Y.D.'nin yaşının çok küçük olduğunu düşünen aile, 1,5 yıl bekledikten sonra 3 ay önce 3 gün süren bir düğün töreniyle evlendirildi.

 Berdel yapılan kızlar, polis merkezine giderek başlarından geçenleri anlattı. Polis, damatlar ile ailelerini gözaltına aldı. İfadeleri alınan S.K.'nın annesi Türkan K., Fikret D.'nin annesi Songül D. ve babası Şükrü D. damatlar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sosyal hizmet uzmanı eşliğinde ifadeleri alınan ve öldürülebileceklerini söyleyen S.K. ve Y.D. devlet korumasına alındı.
 
Berdel iddialarını araştıran Cumhuriyet Savcıları, 2 ayrı olayla ilgili iddianamede hazırlayarak dava açtı. Birinci olayda Fikret D. annesi Songül, babası Şükrü ve kızın annesi Türkan K. hakkında “Çocuğun nitelikli istismarı “ suçundan 8 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi. İkinci olayda ise Y.D. ile nikahsız evlendirilen M.K. hakkında “Çocuğun nitelikli istismarı ve hürriyetten yoksun bırakma” suçlarından 29 yıla kadar hapis talep edildi.
 
Çocuk gelinlerin anne ve babaları, evliliklerin zorla eğil çocukların rızasıyla gerçekleştiğini iddia ederken, damatlar ise “Eşimizle birbirimiz seviyoruz o yüzden evlendik kimse bizi zorla evlendirmedi” dedi. Berdel davasının sanıkları önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.