MERT İNAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’nin ortaklaşa yapacağı belirtilen proje kapsamında Beşiktaş Meydanı’nın araç trafiğinden arındırılması; Denizcilik Müzesi’nden Çarşı’nın Barbaros girişine kadar olan güzergahın yayalara tahsis edilmesi öngörülüyor. Yayalaştırma projesiyle Üsküdar İskelesi’nin bitişiğindeki otobüs duraklarının da kaldırılacağı, toplu taşıma araçlarının ring seferler ile yolcu taşıyacağı bilgisi verildi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise Beşiktaş Meydan Projesi için şunları söyledi: “Ana arterler İBB’nin denetimde olduğundan projeyi birlikte üstleneceğiz. Deniz Müzesi’nin önünden battı-çıktı dediğimiz proje ile Barbaros Bulvarı’nın çarşı giriş kısmına kadar araç tüneli yapılacak. Böylelikle araç trafiği yeraltında alınarak, meydan tamamıyla yayalara tahsis edilecek. Proje ile Barbaros Meydanı, otobüs durakları ve yaylaştırılacak yol kısmını yeşillendirip, halkımızın hizmetine sunacağız. İlerleyen dönemde Beşiktaş’a uzanacak metro hattıyla deniz ulaşımı entegre edilmiş olacak.”

‘Beşiktaş nefes alacak’
Hazinedar, Beşiktaş’ın İstanbul’un en önemli geçiş güzergahlarından biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Metro projesinin meydana kadar ulaşması planlanıyor. Hergün 2 milyon insan Beşiktaş’tan geçiyor. Meydanın genişletilmesiyle birlikte Beşiktaş’ın rahat bir nefes almasını planlıyoruz. Bu projede önemli bir nokta da; CHP’li bir belediye ile AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin toplumun tamamını kapsayacak bir projeye birlikte imza atacak olmasıdır Belediyecilik anlamında örnek bir projeyi ortaya çıkartmayı hedefliyoruz.”

‘Silüet bozulmayacak’
Beşiktaş Çarşı’da ilerleyen dönemlerde kentsel dönüşüm uygulanabileceğini ifade eden Hazinedar ayrıca “Ancak silüetin bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Eski Beşiktaş dediğimiz alanda imar yoğunluğu olmayacak. Dönüşüm projesi olursa mevcut yapı stoğu artmayacak ve silüet bozulmayacak” ifadelerini kullandı.