AA muhabirinin Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yürürlüğü 1 Aralıkta dolan uygulama kapsamında başvurusu kabul edilen 350 teknenin geçiş işlemleri tamamlanamadı. Bunun üzerine harekete geçen Denizcilik Müsteşarlığı, sürenin Ocak 2010 sonuna kadar uzatılması için Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.


Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre, yaklaşık 2 bin yabancı bayraklı gemi ve teknenin bulunduğu Türkiye'de, Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk bayrağına geçişte ödenmesi gereken ÖTV'yi sıfırlayan, KDV'yi ise yüzde 1'e indiren uygulama yürürlüğe girdi. Uygulama ile yabancı bayraklı 240 deniz taşıtı Ayyıldızlı bayrağa geçti.

Düzenlemeden önce vergiler araçların çalışma şekline, ticari ya da şirket oluşuna göre değişiyor, özel bir tekne almak isteyenler, araç değerinin yüzde 18'i oranında KDV, KDV dahil maliyetin yüzde 8'i oranında ÖTV ödüyordu.

Bu vergileri ödemek istemeyenler de teknesini ya turizm şirketi üzerine kaydettiriyor ya da yabancı bayrak taşıyordu. Uygulama ile yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçebilmesi için ödeyecekleri harç miktarları teknenin boyutuna göre değişiyor.

Düzenlemeye göre harç miktarları şöyle:



TEKNENİN BOYU (METRE) HARÇ MİKTARI (TL)

-------------------- ----------------

3,5-9 200

9-12 400

12-20 800

20-30 1600

30-( ) 3200