Solar Impulse 2'nun İsviçreli mucitleri Bertrand Piccard ve Andre Borschberg yaptıkları açıklamada, amaçlarının "temiz ve etkili teknolojilerle ilgili farkındalığı arttırmak" olduğunu söyledi.

Toplam 32 bin kilometrelik turda ilk durağı Umman’ın başkenti Maskat olacak uçak, tüm enerjisini kanatları üzerinde taşıdığı 17 bin güneş hücrecisinden alıyor.

Bu gücü dört elektrik motoruna aktaran Solar Impulse 2, aynı zamanda bataryalarını da dolduruyor ve gece de uçabiliyor.



EŞİ TÜRK

Havacılıkta bir devrim olarak adlandırılan projede, İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve Andre Borschberg dönüşümlü olarak yapıyor.

İlk uçuşu gerçekleştirecek olan ve uzun yıllar İsviçre Hava Kuvvetleri'nde jet pilotluğu yapan Borschberg'in eşi ise Türk. 

Solar Impulse 2’nun diğer pilotu Piccard da 15 yıl önce balonla dünya turu yapmıştı.


Piccard ve Borschberg

DÜNYA TURU 5 AY SÜRECEK

Abu Dabi’den havalanan Solar Impulse 2; Umman, Hindistan, Myanmar, Çin ve ABD'ye ulaştıktan sonra Güney Avrupa ya da Kuzey Afrika’ya uğrayacak. Hedef beş ay içinde kalkış noktası Abu Dabi’ye varmak.

Dönüşümlü olarak uçacak iki pilot gökyüzünde toplam 500 saat kalacak.


İşte Solar Impulse 2'nun duracağı yerler ve bu noktalar arasındaki tahmini uçuş süreleri... Uçağın 12 saatlik yolculuğun ardından bu gece yarısı, ilk durağı olan Maskat'a inmesi bekleniyor.

150 MİLYON DOLARLIK PROJE

Proje, tamamen sponsorların desteğiyle hayata geçirildi. Toplam 150 milyon dolarlık dünya turu projesinde birçok teknoloji ilk defa kullanılıyor.

Solar Impulse 2’nun Türkiye sponsorluğunu ise Brisa üstlendi.

Geliştirilecek teknolojilerle havacılığın geleceğini şekillendirecek uçağın elektrik motorları ve diğer sistemlerinin 20 yıl içinde yolcu uçaklarında da kullanılması planlanıyor.

 Tolga ÖZBEK - ABU DABİ / DHA