Yalova Belediyesi tarafından hayata geçirilecek yeni sistemle bazı personel, 1 Ocak 2012'den itibaren evinde kurulan bilgisayar üzerinden görevini yürütecek.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılda Türkiye'de en fazla konuşulan konuların başında gelecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kamuda ilk kez uygulamaya geçirmeyi planladıkları sistemin Türkiye kadar dünyaya örnek olacağını ifade eden Kocal, projeyle ilgili 2 yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Yalova'daki yönetim değişikliğini herkesin konuşacağını belirten Kocal, ''Toplumsal değişimlerle yaşamımıza giren unsurlar var. Bunlardan birisi de yönetim. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiyoruz. Bunu görmek gerekiyor. Biz bunu keşfetmedik, gördük. Dünyadaki toplumsal değişimin nereye doğru gittiğini iyi okuyarak belediyede bir sistemi ortaya koymaya çalışıyoruz'' dedi.

Kocal, Yalova Belediyesindeki kamu çalışanlarında 08.00-17.00 mesaisini ortadan kaldıracak sistemi hayata geçireceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Kamu yönetiminde adına devrim diyebileceğimiz ciddi bir dönüşüm sağlıyoruz. Yalova Belediyesinde zaman ve mekandan bağımsız bir yönetim anlayışı egemen olacak. Belediye personelinin bir kısmını yılbaşından sonra evine yollayacağız. Bu personel, işini evinden yapmaya başlayacak. Mekana, yani belediye binasına gelmesine gerek kalmayacak. Evinde bilgisayar üzerinde 24 saat iş üretebilir duruma gelecek. Bütün bu hayal gibi görünen şeyleri bitirme aşamasındayız. Sadece belediyenin geçmiş arşivlerinin dijital ortama taşınması kaldı. Bu da yapılıyor. Belediyenin bütün arşivi dijital ortamda olacak.''

Memurların bilgisayar ortamında çalışma performanslarının ortaya çıktığını belirten Koçal, ''Artık belediyede 10 kişinin başına çavuş koymaya gerek kalmayacak. Çünkü biz belediyede personelin ürettiği her hizmeti otomasyon üzerinden görebilir hale geldik. Belediyedeki Ahmet, Ayşe günde kaç saat, kaç dakika, kaç saniye hangi hizmeti üretiyorsa biz bunu bilgisayar ortamında görüyoruz'' diye konuştu.

RÜŞVET SONA ERECEK

Yakup Koçal, sistemin kamudaki torpil ve rüşveti de önleyeceğini vurgulayarak, ''Vatandaşa bu sistem şeffaflık doğrultusunda yansıyacak. Torpile gerek kalmadan, ayrımcılığa, partizancılığa, rüşvete gerek olmadan işlerini sistem içerisinden yapabiliyor, takip edebiliyor. Belediyede adamına göre değişen imar durumu olmayacak. 4 bine yakın işin tanımını yaptık. Belediyenin yaptığı hizmetleri tek tek işledik ne kadar sürede yapılabileceğini belirledik'' dedi.

Memurlarla sözleşme yaptıklarını ve bu sayede verimli çalışan memurun 600 liraya kadar ilave ücret alacağını dile getiren Koçal, şunları kaydetti:

''Sistem hizmete girdiğinde Yalova Belediyesi, ne başkanın, ne mühendisin, ne de bir memurun inisiyatifi ile yönetilen bir kurum olacak. Özel sektörde dünyada bunu yapanlar var. Ama kamu yönetiminde bir ilk olacak. Dünya buraya gidiyor. Benim için en önemli proje. Parklar yaparsınız, başka hizmetler yaparsınız sürelidir. Ama sistem kalıcı bir iş. Doğru kurarsanız sürekli ve devamlılığı olan bir iş. Gerçek bir iştir.''