​Hakkı KURBAN

Kadına şiddet, en az üç çocuk ve hadım polemiklerinin ardından, boşanmalar da Meclis gündeminde... Önümüzdeki günlerde Meclis'te kurulmesı planlanan komisyonun önemine işaret eden psikiyatrist Prof. Dr. Erol Göka ise uyardı:

- TÜRKİYE ETKİLENİR: Özellikle İngiltere ve ABD için 'sık evlenip, sık boşanan toplumlar' deniliyor. Bu dalga bütün Avrupa ülkelerine yayılmaya başladı. Türkiye'de de bu yöne gidişin kaçınılmaz olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, yaşam tarzları bunu üretiyor. Yaşadığımız post modern çağda ilişkiler çabuk tüketiliyor. Bu durum kadın-erkek ilişkilerine de yansıyor.

- KADINLARIN ÖZGÜRLEŞMESİ:
Eskiden boşanmaları önleyen etkenlerden biri, kadınların tek başlarına yapamamaları olgusuydu. Kadın-erkek etkileşiminin tarihte görülmedik şekilde artması, miras hukukundaki değişikliklerin boşanmayı kolaylaştırması da bir etken.

- SOSYAL MEDYA ETKİLİ: Sosyal medya, yeni bir süreç başlattı. Yeni ilişki modelinin riskleri de var. İnsanlar, sosyal medyada hayali kişiliklerle iletişim halinde. Evlilik ise yüz yüze iletişime dayalı. Boşanmaların onarılabilecek, iyileştirilebilecek durumları devlet tarafından oluşturulmalı gerekiyor. Meclis'te komisyon oluşturulması çok isabetli.