Boşanma davalarında "özgürlük" dönemi... Boşanan anne babalar, "özgürlüklerini engellediği" gerekçesiyle çocuklarının velayetini karşı tarafa vermeye başladı. Avukat ve sosyologlar, "Önceden boşanan anne babalar çocukların velayetini almak için savaşırdı. Şimdi karşı tarafa vermek için çabalıyorlar" diyor. Boşanma davaları tüm dünyada olduğu kadar Türkiye'de de her yıl artıyor. İzmir'de 13 ayrı Aile Mahkemesi'nde 2010'da açılan 15 bin 908 davadan 7 bini boşanma davası oldu. Özellikle son 8 yılda kurulan 13 ayrı Aile Mahkemeleri'nde görülen davaların başını, boşanma davaları çekti. Boşanmaları, velayet ve nafaka davaları izlerken, çiftlerin boşanma sebeplerinin başında şiddetli geçimsizlik, ruhen ve fikren anlaşamama, dayak ve aldatma geldi.

VELAYET İSTENMİYOR
Dava sayılarında artış boşanma oranlarını ortaya koyarken davaların içeriğinde de değişimler yaşanmaya başladı. İzmir Barosu'nda 17 yıldır avukatlık yapan Uğur Karadağ, boşanma davalarında büyük patlama yaşandığını, bunun en önemli gerekçesini ekonomik krizle birlikte artan şiddetli geçimsizliğin oluşturduğunu söyledi. Avukat Karadağ, davaların içeriğinin de değiştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Son dönemlerde boşanmalarda çocuk velayeti anlayışı da değişti. Önceleri çocuğun velayetini almak için dava açan anne ve baba şimdi ise çocuğun velayetini üzerinden atmak için dava açmaya başladı. Anne babalar, önceden çocukların velayetini almak için duruşmalarda adeta savaşıyordu. Şimdi şahit olduğumuz pek çok örnekte boşanan çiftler çocuklarını karşı tarafa vermeye çalışıyor" dedi.

ADLİYEDEKİ DURUM
Avukat Karadağ, bu durumun nedeni olarak da yine geçim sıkıntısını gösterdi. Karadağ, çocukların özgürlüklere engel olarak görüldüğünü savunarak, "Eski eşler, çocukları ekonomik ve sosyal özgürlüklerinde bir engel olarak görmeye başladı. Bu nedenle çocukların velayeti konusunda birbirlerine sorumluluk yüklemeye, kendileri sorumluluk almamaya çalışıyorlar. Duruşmalarda taleplerini bu yönde kullanıyorlar. Bu konuda sayısal veriler vermek mümkün değil elbette. Ama davalarının içeriğiyle ilgili ilginç bir ayrıntı olarak adliye koridorları ve duruşma salonlarında sık sık karşılaştığımız bir durum" diye konuştu.

Sosyolog ve hukukçu görüşü

BİREYLER, BİREYSEL ÖZGÜRLÜK İSTİYOR
Sosyolog Prof. Nilüfer Narlı: "İlk olarak; çocukların yetiştirilmesi eskiye göre daha maliyetli. Bakım korkusundan kabul etmeyebilirler. İkincisi son zamanlarda insanlarda bireysel özgürlük ve hazza çabuk ulaşma kültürü hızla yaygınlaşıyor. Üçüncüsü birçok insan artık kendilerine bağımlı birey istemiyor. Çocuklar, anne babaların özgürlüğünü kısıtlayacağı için istenmeyebilir. Son olarak önceleri çocukların bakımında ailelerin ortak bir girişimi vardı. Tüm aile seferber olurdu. Artık çocukların üzerinden eskiden olduğu gibi aile koruması yok. Tek başlarına sorumluluğa girmek istemeyebilirler."

ÇOCUKLAR KOZ OLARAK KULLANILIYOR
Avukat Cengiz Hortoğlu: "Boşanma davalarının çoğunda çiftler çocuklarını koz olarak kullanıyor. Eskiden çocuğu alıp karşı tarafa göstermemek için uğraşırlardı. 'Beni istemiyorsan çocuğunu da göremezsin' derlerdi. Son zamanlarda çocuklarını birbirine vermek için çaba sarf eder oldular. 'Al çocuğuna bak, onunla ilgilen de göreyim seni' diyerek hareket ediyorlar. Ayrıca çalışmayan kadın, çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüp babaya vermek istiyor. Çalışan baba ise işine engel olacağını, işte olduğu zaman çocuğuyla ilgilenemeyeceğini düşünerek annede kalmasını talep ediyor."




Sabah