Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, imar planında değişiklik yapmaksızın, dün Dedeler Parkı yerine yapmak istediği ve çevreciler tarafından durdurulan kavşak inşaatına yargıdan da yürütmeyi durdurma çıktı. Bursa Barosu Çevre Komisyonu’nun dün akşam saatlerinde açtığı davayı ele alan Bursa 1. İdare Mahkemesi, bugün verdiği kararında “İşlemin uygulanması halinde telafisi güç, zarar doğurabilecek nitelikte” olduğunu belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ’a çıkmak için kullanılan teleferiğin önündeki Dedeler Parkı’nın yerine, imar planlarında bir değişiklik yapmadan, Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu’nun geçen yıl 28 Kasım’da aldığı kararla yıkarak, kavşak yapılmasına karar vermişti. Bu amaçla dün sabah erken saatlerde belediyeye ait iş makinaları parkta kazı çalışmalarına başlamıştı. Doğa-Der üyesi ve eski Kimya Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Uluşahin ile Halkevleri üyesi 20 kişilik grup, iş makinasının önüne geçmişti. 


Protestocular önlerine geçmesi üzerine belediye görevlileri çalışmayı durdurmuştu. Eylem nedeniyle parta çok sayıda polis ekibi gelirken, kavşak inşaatı sonlandırılmıştı.


BİR GÜNDE KARAR ÇIKTI

Bu arada Bursa Barosu adına Avukat Aslı Evke Yetkin, yürütmenin durdurulması için dün Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme heyeti davayı bugün sonuçlandırarak, yürütmeyi durdurdu. Kararda, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının gönderilmesini isterken, “Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç, zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, idarenin savunması ve ara karar cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına” hükmedildi.

Avukat Aslı Evke Yetkin, “Orası imar planında park olarak belirlenmiş. Belediye imar planı değişikliği dahi yapmadan kavşak yapmaya kalkıştı. İmar değişikliği olsa dahi biz burada kavşak yapılamayacağını düşünüyoruz. Halkın büyük tepkisi var” diyor.


Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal