BAHADIR EYÜP BİLGE/ AHT


Yıllardır gençler arasında uyuşturucu etkisinden dolayı kullanılan bali, tiner gibi bağımlılık yaratıcı maddelerden sonra son zamanlarda kullanımı artan “çakmak gazı” can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara neden olan çakmak gazından geçtiğimiz yıldan bu yana ölen kişi sayısı da 6’ya yükseldi.

ÇAKMAK SATIŞI YASAKLANDI

Birçok kişinin de yaralandığı çakmak gazı kullanımının gençler arasında yaygınlaşması üzerine Sağlık Bakanlığı 18 yaşından küçüklere satışını yasaklerken, buna rağmen ölenlerin tümünün yaşının 14-16 arasında olması dikkat çekti. Malatya Valiliği ise kentte çocuklara çakmak gazı satana 1 yıl hapis istemiyle dava açılmasına yönelik karar almıştı.

27 Kasım 2010:
Bursa’da 15 yaşındaki lise öğrencisi Büşra P., ders çalışmak için arkadaşlarının evine gitti. Ertesi sabah babasının uğraşlarına rağmen uyanmayan genç kız için eve çağrılan sağlık ekipleri öldüğünü belirledi. Büşra’nın ölüm nedeninin çakmak gazından olduğu anlaşıldı.

12 Eylül 2011: Samsun’da cesedi balıkçılar tarafından bulunan 16 yaşındaki Berat Yıldız’ın denize düşmeden önce çakmak gazı kokladığı ortaya çıktı. Yıldız’ın birlikte olduğu arkadaşı H.K., Berat’la çakmak gazı kokladıklarını ve arkadaşının denize düştüğünü öne sürdü.

12 Kasım 2010: İstanbul Pendik’te boş bir arsada ölü bulunan 14 yaşındaki Hakan Ülker’in çakmak gazı koklaması sonucu yaşamını yitirdiği anlaşıldı. Arkadaşının, “Rüya görmek için poşete doldurduğumuz çakmak gazını içimize çekiyorduk. Ancak Hakan ayılmadı. Biz de korkup kaçtık” dediği öğrenildi.

12 Mart 2010: İzmir Seferihisar’da 15 yaşındaki lise öğrencisi Mahmut Can Ürkmez, balonun içine doldurup kokladığı çakmak gazından öldü.

13 Eylül 2011: Muğla’da çakmak gazı koklayan iki grup arasında çıkan kavgada fenalaşan 15 yaşındaki Ramazan İnce olay yerinde öldü. Genci darp ettiği öne sürülen 17 yaşındaki Ş.B. “ölüme sebebiyet vermek” suçundan tutuklandı.

7 Haziran 2010: Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi’nde 15 yaşındaki Berkay Demiral, arkadaşlarıyla birlikte parkta çakmak gazı kokladıktan sonra öldü.