Bir süredir gündemde olan ‘doğum izninin 6 aya çıkartılmasıyla’ ilgili çalışmada sona gelindi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, doğum izni ile ilgili yasa tasarısının önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sevk aşamasına geleceğini söyledi. Yasa tasarı ile ilgili edeceğiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Kalkınma ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Şahin, "Önümüzdeki hafta Başbakan Yardımcımız Ali Babacan başkanlığında çalışmamızı tamamladıktan sonra bakanlar kuruluna sevk aşamasına gelecek. Meclis kapanmadan biz bunu parlamentoya gönderecek şekilde çalışmamızı yapmış olacağız" dedi.

"Otizm Eylem Planı" Ankara'da, Şahin'in katıldığı bir toplantıda açıklandı. Toplantının ardından soruları yanıtlayan Şahin, "Adalet Bakanlığı ile boşanan eşlerin çocukları ile ilgili ortak velayet çalışması yürütüldüğü" yönündeki haberlere ilişkin şunları söyledi:

"Önce babalar bakanlığımızı ziyarete geldi. Yaşanan sorunların özellikle boşanma sürecinde ve boşanma bittikten sonra çocukları ile alakalı yaşanan süreçte görememe veya görme sürecinin zorlukları ve maliyetleri ile ilgili bize önemli sıkıntıları aktardılar. Ben Adalet Bakanımız ile görüştüm. Heyet Adalet Bakanlığı'nda oluşan komisyona gerekli bütün sıkıntıları anlatarak altyapıyı oluşturacak. Adalet Bakanlığı'ndan aldığımız hukukçu müsteşar yardımcımızla ekip, komisyon ve babalar hep beraber bir çalışma yapıyor. Velayet, vesayet, nafaka, yaşanan süreçte nasıl bir denge bulalım ve hiç kimsenin mağdur olmayacağı. Hem çocuğun yüksek menfaati korunacak hem de annenin babanın ayrılmış olsalar bile çocuğun hakkını hukukunu koruyacak onun psikolojisini rahatlatacak şekilde yapılacaklar var hem de hukuki olarak ceza kanunu ve ilgili kanunlarla ilgili düzenlemeler var. İşi kolaylaştırmamız lazım."

Düzenlemenin nasıl sağlanacağı ve çocuğun anne ve babasında ne kadar süre kalacağı ile ilgili sorular üzerine Şahin, "TCK'de onlar net ortada nasıl yapıldığı belli. Yaşanan sorunlardan dolayı orada iyileştirecek bir takım düzenlemeler yapılacak. Komisyon raporu önümüzdeki hafta tamamlanması planlanıyor. Adalet Bakanımız birebir takip ediyor. Rapor tamamlandıktan sonra ortak bir basın açıklaması ile ne getirildiği paylaşılacak. Biz çocuktan yana tarafız. Ailelerin annelerin babaların burada daha hassas olması konusunda onlarla olan birlikteliği devam ettiriyoruz" diye konuştu.

DOĞUM İZNİ

Şahin, doğum izinlerine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Başbakanımızın talimatı ile önce uzmanlar yurtiçi ve yurtdışındaki örnekleri etki analizlerini yapılan verilen destekler ile yakalanan sonuçları inceliyoruz. Kendimiz bu model üzerinde 2023 ve 2071 vizyonuna güçlü insan ve nitelikli insan gücünü nasıl sağlarız diye çalışıyoruz. Aynı zamanda nitelikli kadın gücünü ekonomiye katarken bunları paralel bir şekilde nasıl koordine edeceğiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Kalkınma ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları yoğun bir mesai içerisinde çalıştı. Bu konuda önce uzmanlar çalıştı. Herkes kendi bakanlık görüşünü masaya koydu. Şuanda Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında diğer müsteşarlarımız görüşme aşamasında. Onlar o gelen bilgileri süzerek kendi yerli modelimizi ve kendi hedefimize ulaşmak için yapılması gereken çalışmaları tamamlayacak. Üçüncü kademede de Başbakan yardımcımız Ali Babacan başkanlığında biz toplanarak Başbakanımıza ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak aşamaya getireceğiz. Şuan ilk aşama bitti ikinci aşama bu hafta tamamlanacak. O raporu tamamlayınca önümüzdeki hafta Ali Babacan'ın başkanlığında çalışmamızı tamamladıktan sonra bakanlar kuruluna sevk aşamasına gelecek. Meclis kapanmadan biz bunu parlamentoya gönderecek şekilde çalışmamızı yapmış olacağız."