Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı çalışan annelerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik paketin en önemli maddesi olan ücretli doğum izni süresinin 18 haftaya çıkması bekleniyor. Çalışma Bakanlığı, çalışan annelerin sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasına evet derken, uzun süreli ücretli izne karşı çıktı. Son haliyle taslakta, kadınlara verilecek ücretli doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya, ikiz doğumlarda 20 haftaya çıkarıldığı belirtildi. Ayrıca mevcut İşKanunu’nda yer alan 6 aylık ücretsiz izin hakkı da devam edecek. Düzenlemeye işverenler ancak esnek çalışma düzenlemesiyle birlikte evet diyor. Bakanlık, yeni yasama döneminde doğum izni ve esnek çalışmaya olanak tanıyan özel istihdam büroları düzenlemesini bir paket halinde Meclis’e getirecek.
 
MESAİ İÇİN LİMİT 7.5 SAAT OLDU
 
Kadınlara iş hayatında daha çok yer verilmesi, ekonomideki gelişim açısından da önem taşıyor. Bu kapsamda kadınların çalıştırılma şartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler de hayata geçti. Buna göre gebe veya emziren kadınlar, günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamayacak. 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde çocuklar için kreş kurulması zorunlu olacak.
 
KONTROL İÇİN İZİN VERMEK ZORUNDA
 
Gebelik süresince gerekli sağlık kontrolleri için işveren çalışana ücretli mazeret izni vermek zorunda. Çalışanın hekime gitmesine izin verilmemesi ise mümkün değil. Aksi bir uygulamada çalışan için haklı fesih nedeni doğuyor. Yani çalışanlar kıdem tazminatını talep ederek derhal işten ayrılabiliyor.