Genelkurmay Başkanlığı, bundan 99 yıl önce Çanakkale Zaferi ile kahramanlık destanı yazan Atatürk ve silah arkadaşlarının cephedeki siyah beyaz fotoğraf kareleri ile görüntülerini Anadolu Ajansı ile paylaştı.

Fotoğraf ve görüntüler, kahraman askerlerin, ellerinde silahlar, sırtlarında çanta ve torbalarla gözlerin görebileceği en çetin harbe gidişlerini, cephedeki sıcak çatışma görüntülerini ve dillere destan kahramanlık öyküsünün ne zorluklarla yazıldığını anlatıyor.

"Çanakkale Geçilemez, Geçilmemeliydi..." Bundan tam 99 yıl önce Gelibolu Yarımadası'ndaki bu haykırış, yokluklarla mücadele eden bir ülkenin yeniden diriliş çağrısı oldu.

Birinci Dünya Savaşı'nda daha önce pek çok cephede savaşan Türk askeri için Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş adeta yeniden doğuş oldu. Ülkenin dört bir yanından sadece ''vatan'' sevgisi için sevdiklerinden kopup gelen binlerce kahraman Mehmetçik, gözlerini kırpmadan bu topraklar için şehit düştü.

Bu kara parçasını ele geçirebilmek için dönemin ''yenilmez donanmasıyla'' Çanakkale önlerine gelen itilaf kuvvetlerinin hesaplayamadığı tek şey, vatanı için canlarını seve seve feda edecek Mehmetçik oldu. Üzerindeki kıyafete, ayağındaki delik çarığa aldırış etmeyen Türk askeri, Çanakkale Boğazı'nı basitçe geçeceklerini düşünerek gelen İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ile diğer ülkelerin askerlerinin karşısında dimdik durdu.

Süngüsü kılıç, sırt çantası kalkan oldu

Zaman gelip mühimmatı biten, açlığından önce ülkesini düşünen kahraman Mehmetçik, topraklarına yabancı eli değmemesi için süngüsünü kılıç, sırt çantasını adeta kalkan olarak kullandı. Anaların, ülkesi için kurban olması amacıyla başlarını kınalayıp cepheye gönderdiği gencecik vücutlar, adeta ateş kusan toplara siper oldu.

Türk ulusu, kadını ve erkeğiyle cephede ve cephe gerisinde verdikleri mücadeleyle, Mustafa Kemal'in önderliğinde Çanakkale Zaferi'nden alınlarının akıyla çıkmayı başardı.

Kahramanların hikayeleri bu fotoğraflarda

Genelkurmay Başkanlığı Foto Film Merkezince AA ile paylaşılan görüntü ve fotoğraflarda, 250 bini aşkın şehit ve yüz binlerce gazinin yazdığı bu destan gözler önüne seriliyor. Fotoğraflarda, Çanakkale'yi geçilmez kılan Atatürk ve silah arkadaşları birlikte görülüyor.

Fotoğraflarda, Türk askerlerinin değişik cephelerde çetin muharebelerin her aşamasındaki kahramanlık hikayeleri, gelecek nesillere aktarılmak üzere ölümsüzleştirilmiş.

Görüntülerde, savaş meydanına ellerinde silahları, sırtlarında çantalarıyla zorlu yolları aşarak yaya giden askerler ile cephedeki sıcak çatışma anları anlatılıyor. At arabaları ve kağnılarla yapılan zorlu cephe yolculuklarının yanı sıra kahraman askerlerin cephede topluca çektirdikleri kareler yer alıyor.

Kadınların, cephedeki askerlere, mühimmat hazırlayarak verdikleri destek de fotoğraflarda görülebiliyor.

Savaşın kahramanlarından Seyit Onbaşı

Görüntüler arasında, Çanakkale Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdıran Seyit Onbaşı'nın fotoğrafı bulunuyor.

18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı, büyük bir güçle 215 okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı.

Fotoğraf ve görüntülerde, Seyit Onbaşı'nın yanı sıra isimsiz yüzlerce askerin kahramanlığını görmek mümkün.