Deniz subayları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yargılandığı, Aydınlık, Madanoğlu, TKP, DİSK, 12 Eylül döneminde THKP-C ve Devrimci Sol gibi birçok davada savunma avukatlığı yapan Gülçin Çaylıgil, dün sabah Bodrum İlçesi Eski Çeşme Mahallesi'ndeki evinde, kalp krizinden öldü.

1952 yılında mesleğe başlayan ve Adnan Benk, Harun Karadeniz, Vedat Günyol, Server Tanilli, Uğur Mumcu, Talat Turhan, Çetin Altan, Doğan Avcıoğlu ve Yalçın Küçük gibi birçok ünlü aydın, sanatçı ve siyasinin de avukatlığını yapan Çaylıgil'in cenazesi için bugün Bodrum Adliyesi önünde tören düzenlendi. Buradaki törene, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, İzmir Baro Başkanı Sema Tekdaş, Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan ile 60'a yakın avukat katıldı. Çaylıgil'in üzerine tülbenti ve cüppesi sarılı tabutu önünde toplanan meslektaşları dua edip, üzüntülerini dile getiren konuşmalar yaptı.

"HAK ARAMANIN DÜŞÜNSEL ÖNCÜLERİNDENDİ"

Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan, 12 Eylül ve 6'ncı Filo davasında kendisinin de avukatlığını yapan Çaylıgil'den mesleğe adım attığı yıllarda çok şey öğrendiğini belirterek, "Onun avukatlık yaptığı dönemlerde hukuk, demokrasi ve adalet adına verdiği mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. 1975-76'lı yıllarda avukatların hak arama özgürlüğünün düşünsel öncülerindendi, nur içinde yatsın" dedi. Daha sonra Çaylıgil'in bir süre omuzlarda taşınan cenazesi ikindi vakti kılınacak namaz öncesinde Adliye Camisi'ne götürüldü.

"MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Burada konuşan İstanbul Baro Başkanı Kocasakal, "Gülçin Çaylıgil baromuzun çok değerli ve örnek bir üyesiydi. Onun adalet, demokrasi ve özgürlük adına verdiği mücadele hukuk yolunda açtığı yol ve tuttuğu ışık hepimize örnek ve ders oldu. Onun bıraktığı mirası koruyup gelecek nesillere aktaracağız. Bugün bir savuma ustasını son yolculuğuna uğurluyoruz. Hukuk mücadelesinde yaşamı boyunca yaptığı her savunma bir ders niteliğindeydi" dedi.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Avukat Gülçin Çaylıgil'in, cenazesi ikindide Adliye Camisi'nde kılınan namazın ardından meslektaşlarının alkışları arasında omuzlarda taşındı. Daha sonra cenaze aracına konulan cenaze, Gümbet semtineki Karaburgaz Mezarlığı'nda götürülerek, gözyaşları içinde toprağa verildi. Cenazeye, Doğu Perinçek, Neşe Düzel, Halkın Kurtulu Partisi, Barış Partisi, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin çelenk gönderdikleri görüldü.