Geçtiğimiz cuma günü yaşamını yitiren Aşçıoğlu için Yargıtay binasının önünde cenaze töreni düzenlendi. 


Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Aşçıoğlu'nun özgeçmişini okuyarak, şunları söyledi: 



''Değerli üyemizin geçmişteki hizmetleri, manevi varlığı ve hukuka katkıları daimi olup bizlerle yaşayacaktır. Minnet duygularımızı ifade ederken, kendini hukuka adamış yargıya unutulmaz hizmetler vermiş merhum büyüğümüze rahmet, ailesine, yakınlarına, siz meslektaşlarına ve dostlarına başsağlığı diliyor, önünde saygı ile eğiliyorum.'' 



Kaynak'ın konuşmasının ardından Aşçıoğlu'nun cenazesi omuzlara alınarak, bando eşliğinde cenaze aracına taşındı. Cenaze, buradan Kocatepe Camisi'ne götürüldü. Aşçıoğlu'nun naaşı cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. 


Aşçıoğlu için düzenlenen cenaze törenine ailesi, dostları ve Yargıtay çalışanları katıldı. 


Sayın Aşçıoğlu, 
Tıbbi Yardım ve El Atmalardan Doğan Sorumluluklar(1993), Trafik Kazalarından Doğan Hukuk ve Ceza Sorumlulukları(2008),Doğru ve Güvenli Yargı Özlemi ve Yeniden Yapılanma (2010)adlı kitaplara imza attı. 


Adil ve Güvenli yargılama idealinin tahakkuku için yargıç kimliğinin önemine işaret eden, özellikle burada yoğunlaşan Aşçıoğlu, kürsüye biçim veren sorunlar çözülmeden çağdaş yargı düzenine ulaşmanın imkansızlığına vurgu yaptı. 


Kürsüyü esir almaya kalkışan ve nisbeten başarılı olan bilirkişi kurumunun, yaratacağı etki ve sonuçları yakından izleyen Aşçıoğlu, bilirkişilik kurumunun disipline edilmesi konusunda olağanüstü bir gayret gösterdi. Bilirkişinin yargıçla yer değiştirmesini önleyen direncini, Yargılamada Maddi gerçeğin Belirlenmesi ve Kanayan Yara Bilirkişilik (2010) adlı eseriyle somutlaştırdı. 


Yargıtay üyeliğinden isteğiyle emekli olan Aşçıoğlu, çok sevdiği meslek ve meslektaşlarının sorunlarını her fırsatta, sayısız deneme ve makalelerle kamuoyu ve hukuk camiasıyla paylaştı. Kibrin, kişiliğini nüfuz etmesine izin vermedi. Güncel hukuki sorunlara daima yakın durdu, doğru ve güvenli yargıya olan özlemini her defasında ve tutarlı şekilde dile getirdi. İvme kazanan, dur durak bilmeyen çalışmalarıyla, emekliliğini askıya aldı.


Hukukun üstünlüğünün, politik kararlarla aşınmasına gönlü razı olmadı. Hukukun egemenliği için politik irade nezdine zaman, görüş, kişi ve politik tercihlerden ari girişimlerde bulundu. Karar alıcılarla kendine has söylemiyle mücadele etti.Dönemin Adalet Bakanları, HSYK, Cumhurbaşkanına yazdığı mektuplarla sorunlarla çözümüne ilişkin önerilerini açık yüreklilik ve cesaretle dile getirdi. Önemlisi, açık ve örtülü darbe dönemlerinde kaleme aldığı mektup ve yazılarla darbe karşıtlığını açık, yalın ve alenen ifade etti. Doğru ve Güvenli Yargı Özlemi ve Yeniden Yapılanma adlı eser, onun tarafımızdan bilinen son çalışmasıdır. Bu çalışma, Aşçıoğlu'nun, mesleğe başladığı 1961 yılından bu yana hukuk adına didiniş, çırpınışına nisbeten tanıklık eden bir deklaresyon mahiyetindedir. 


Mütevazi kimliği, populizmden sakınan kişiliği ve aktüel uğultu onun bu feryadının yeterince duyulmasını önledi.


Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz.(hukukihaber.net)




Özgeçmişi 

Çetin Aşçıoğlu, 1936 yılında Antalya'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Ankara hakim adayı olarak 1961 de mesleğe başlayan Aşçıoğlu, sırasıyla Araban, Sultandağı, Bucak ve Boyabat hakimliği ile Yargıtay tetkik hakimliği görevlerinde bulundu. 1983 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Aşçıoğlu, 4. Hukuk Dairesi Üyesi iken 1995 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Aşçıoğlu evli ve iki çocuk babasıydı.