Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler için bu bayram yalnız geçecek. Aileler ile açık görüş günleri bayramın 3. günü ve sonrasına bırakıldı. 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün talimatında şu ifadelere yer verildi:

“Adana E Tipi, Afyonkarahisar E Tipi, Alanya L Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Bafra T Tipi, Balıkesir L Tipi, Bandırma 1 ve 2 Nolu T Tipi, Bolu T Tipi, Burhaniye T Tipi, Bursa E ve H Tipi, Çorum L Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Düzce T Tipi, Erzurum E Tipi, Eskişehir H Tipi, Fethiye T Tipi, Gaziantep E Tipi, Hatay E Tipi, Isparta E Tipi, İzmir 1, 2, 3 ve 4 Nolu T Tipi, İzmir-Buca, Kahramanmaraş E Tipi, Karabük T Tipi, Kocaeli 1 ve 2 Nolu T Tipi, Konya E Tipi, Maltepe 1, 2 ve 3 Nolu L Tipi, Manisa T Tipi, Mersin E Tipi, Muğla E Tipi, Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi, Rize L Tipi, Sakarya L Tipi, Silivri 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 No.lu L Tipi, Sincan T Tipi, Şırnak T Tipi, Siverek T Tipi, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu T Tipi, Tokat T Tipi, Ümraniye E Tipi, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 19-20-21-22-23-24 Temmuz 2015 tarihlerinde olmak üzere 6 gün. 

Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürlük teşkilatı bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 19-20-21 Temmuz 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 gün,
Müdürlük teşkilatı bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara da, Cumhuriyet Başsavcılıklarının görüşü alınarak kurum tarafından belirlenecek bir günde yapılmak suretiyle 19-20 Temmuz 2015 tarihleri arasında 2 gün süre ile açık görüş yaptırılacaktır. 

Sayıları ve konumları değerlendirilmek suretiyle, adlî suçlardan hükümlü ve tutuklular ile örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklular için ayrı gruplar oluşturulup, her grubun görüş günleri ve saatleri Cumhuriyet başsavcılıkları ile kurum idareleri tarafından tespit edilecektir.

Bu grupların, aynı zamanda ve aynı görüş mahallinde birlikte bulundurulmaması sağlanacaktır.” 

TURANLI: EVRENSEL HAK OLAN DİNİ YAŞANTININ SİYASİ İRADE ENGELLİYOR

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yaptıkları için tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, duruma tepki gösterdi. Turanlı, “Bayramlaşmanın amacı bayramda hasıl olur. Bayramda bu coşku olmazsa, 3 – 5 gün sonra bunu yaşatmanızın bir anlamı yok. Bunun adı bayramlaşma olmaz. Normal görüş olur. Bayram görüşü gibi cezaevinde olan bir duruma bakanlık neden karışır? Evrensel hak olan dini yaşantının siyasi irade engelliyor. Hükümlü ve tutukluların ziyaretiyle ilgili yönetmeliğin bayramda ve özel günlerde açık görüş, 15. maddede bellidir. Bayramlarda yakınlarıyla görüştürülür diyor. Bakanlık bu inisiyatifini keyfi olarak kullanamaz. Herhangi olağanüstü bir durumda izin vermeyebilirsin ama öyle bir durum yok. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Adalet Bakanlığı’nın yazısında, Ramazan bayramı münasebetiyle açık görüş izni denilmiş. Ramazan bayramının 6. günü mü açık görüş izni veriyorsun? Bakanlık kendi yazısıyla çelişiyor. Bayramın 3. günü az sayıda kişiye görüş var. Çoğu bayram geçtikten sonra görüştürülecek.” diye konuştu. 

ATAOL: TÜRKİYE’DE TUTUKLU VE İNSAN HAKKI DEVLET İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski istihbarat müdürü Ali Fuat Yılmazer, bayramdan 2 gün sonra açık görüş yapabilecek. Yılmazer’in avukatı Hüseyin Ataol, Türkiye’deki cezaevlerinde bir sistemin olmadığını söyledi. Ataol, “İnsan hakkıymış, tutuklu hakkıymış. Bunların hiç birisi devlet için önemli değil. Avrupa ve Amerika’daki cezaevlerini gezdim inceledim. Buralarda tutuklu da olsa insan odaklı düzenlemeler. Nasıl daha rahat ettirebilirim diye düşünülüyor çünkü orada rehabilite olacak o adam. Bizim sistemde tutuklunun rehabilite olmasının imkanı yok. Bu adamı sen düzeltemezsin. İçeri giren daha fazla tehlikeli olarak çıkıyor. Senin derdin rehabilite olmazsa, herkes kendi kafasına göre bir hukuk uydurur. Sistem genel itibariyle sorunlu.” ifadelerini kullandı. 

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun da açık görüşü bayramdan sonraya kaldı. Baransu'nun eşi Nesibe Baransu da, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bizim görüşmelerimiz perşembe günleri yapılıyordu. Ancak bu sefer pazartesiye kaydırdılar. Bununla ilgili cezaevi yönetimi her hangi bir gerekçe göstermedi. Ben bunda iyi niyet göremiyorum. En azından arife günü açık görüş olsaydı bayrama motiveli girecektik. Bayramda görüştürebilirlerdi. Bu zor bir şey değildi.” 

14 Aralık özgür medyaya darbe operasyonunda tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da bayramdan 2 gün sonra ailesiyle görüştürülecek.  (CİHAN)