Cezaevi Müdürü Nuri Ünal, yaptığı açıklamada, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu içerisinde bulunan tutuklu ve yükümlülerin içerisinde vejeteryan beslenmeyi tercih eden hükümlü ve tutukluların bulunduğunu söyledi.

Bu hükümlü ve tutukluların isteklerinin kendilerine iletildiğini ifade eden Ünal, "Biz de bu talepler doğrultusunda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Mevzuatta bu konuyla ilgili yapılabilecek ne var diye incelemelerde bulunduk. Daha sonra projemizi Adalet Bakanlığı'na ilettik. Bakanlığımızın da bu projenin uygun olacağını belirterek, yapılması konusunda uygun görüş bildirmesi üzerine böyle bir çalışma başlattık" dedi.

Vejeteryan beslenmenin bir sağlık sorunu olmayıp, bir tercih meselesi olduğunu belirten Ünal, "Biz burada kurumda bulunan tutukluların beslenmeleriyle ilgili mutfakta hazırlanan yemeklerin öncelikle sağlık ve hijyen koşullarına dikkat ediyoruz. Ayrıca kişilerin, dini, kültürel ve sosyal tercihlerini de dikkate alınarak yemek listelerini oluşturup beslenmelerini bu çeşitte sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

3 vejetaryan ve bir vegan

Ünal, şu anda cezaevinde 3 vejetaryen, bir de vegan olmak üzere 4 kişi için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Türkiye'de ceza infaz kurumlarının içerişinde ilk olarak böyle bir uygulamayı biz başlattık. Amacımız burada her hükümlü ve tutuklunun cezalarını infaz ederken sağlıklı, sorunsuz ailelerine ve topluma dönmeleri hususunda elimizden geldiğince dikkatli ve özenli yaklaşım tarzı sergileyerek gerekli hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz. Uygulamalarımız ve bütün çalışmalarımız da bu yöndedir."

Cezaevi Başaşçısı Hüseyin Emet de, yemekleri üç gurup şeklinde yaptıklarını, birinci grup yemeğin normal cezaevi personeli ve yükümlü tutuklular için yapılan yemek olduğunu ifade ederek, "İkinci gurupta vejeteryanlar için yaptığımız yemekler var. Üçüncü gurubumuzda ise diyet yemekleri alanlar içinde çıkan yemeklerimiz var. Cezaevi kurum doktorunun belirlediği ve diyetisyenlerin tavsiyesiyle oluşan yemekleri üç gurup şeklinde yapıyoruz. Vejetaryen ve veganlar için hazırladığımız yemeklerin diğer yemeklerden ayrılan özelliği içerisinde hiç bir şekilde hayvansal ürünün bulunmaması. Diyet yemeklerinin özelliği ise bu gurubu da yağsız ve tuzsuz olarak hazırlıyoruz" dedi.

Osman Evcan mücadele etmişti

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan ve özgürlüğüne ancak 2022’de kavuşacak Osman Evcan için cezaevi tam bir kabusa dönüşmüştü. Evcan yıllardır mahkum olduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde beslenme hakkı için mücadele veriyordu. Et ve hayvansal ürünleri yemeyen yani vegan olan Evcan, sesini duyurmak için açlık grevine de başlamıştı. 



Cnn Türk