Afyonkarahisar'da çeşitli suçlardan hakim karşısına çıkan ve verilen "fidan dikme cezasını" yerine getiren 4 hükümlü, bin 600 fidanı toprakla buluşturdu.

Kavgaya karışmaktan 2 hükümlü 1000, trafik kazasından 500 ve kaçak mermi bulundurmaktan 500 adet fidan dikme cezası alan 4 hükümlü, diktikleri fidanların bir yıl da bakımını üstlenecek.

Afyonkarahisar'da Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "Orman idaresince temin olunacak fidanları gösterilecek yere dikimi yaparak, 1 yıl süreyle bakım ve gözetim yükümlülüğü" cezasına çarptırılan 4 hükümlü, Afyonkarahisar Fidanlık Müdürlüğünden aldıkları fidanları toprakla buluşturdu.

Afyonkarahisar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlileri, hükümlülerin fidanları dikip dikmediğini ve bakımını da  bir yıl boyunca denetleyecek.

"Böyle bir ceza aldığımız için mutlu olduk"
Mermi yakalattığı için 300 adet fidan dikme cezası alan Sabri Tanış, cezasını yerine getirdiğini ve fidanların bakımlarını da yaptığı söyledi.

Fidanları toprakla buluşturmaktan ve bakımlarını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Tanış, "Adliyeden yönlendirdiler gittim fidanları aldım ve dikimini yaptım. Ben bir yıl değil 10 yıl boyunca bakımlarını yapacağım. Hepsi de tuttu. Böyle olduğu için memnunum. Çamları dirilteceğim, yeşillik sevaptır" dedi.

Kaza yaptığı için mahkeme tarafından 300 çam fidanı dikme cezası alan Yusuf Keskin de bir firmada şöförlük yaptığını, aracıyla şarampole indiği için böyle bir ceza aldığını söyledi.

Verilen cezayı seve seve yaptığını dile getiren Keskin, "Ben hırsızlık ya da hainlik yapmadım. Devletin verdiği cezaya razıyım. Bir yıl bakımını yapacağım. Ben gurur duyuyorum. Köyümüzde bir dikili ağacımız oldu" diye konuştu.

Bir arkadaşıyla birlikte kavgaya karışan Zeki Orbay ise arkadaşına 500, kendisine de 500 olmak üzere toplamda bin adet fidan dikme cezası aldıklarını kaydetti.

 Cezaevinde yatmak yerine fidan dikme cezasının daha iyi olduğunu belirten Orbay, "500'er adet fidan dikme cezası aldık. Şimdi dikim aşamasındayız. Diktikten sonra bakımlarını yapacağız. Her ayın pazartesi günü sulama işlemimiz var. Sevap işliyoruz. İçeride yatmaktansa böyle bir işlem yapmak çok iyi oldu. Hem ağaçlarımız oldu" ifadelerini kullandı.

20 bin fidan toprakla buluşturuldu
Afyonkarahisar'da Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce, 4 Mart 2011'den beri 52 yükümlüye, 20 bin fidan dikimi ve bakımı yaptırıldı.

Yükümlüye hazırlanan denetim planı doğrultusunda fidanlar, yapılan protokoller çerçevesinde Afyonkarahsiar Fuar Alanı, İscehisar Belediyesi, Orman İşletmesi Arıtma Tesisleri, Nuribey Belediyesi, Çobanlar Belediyesi, Anıtkaya Belediyesi, Susuz Belediyesi, Çobanlar Belediyesi, Çayırbağ Belediyesi ve Şuhut Belediyesinin belirlediği bölgelere dikildi.



AA