KEMAL GÖKTAŞ

Hükümetin çocukların cinsel istismarı ve cinsel suçlarda ceza artırımları yapmak amacıyla hazırladığı tasarıdan mağdurun ruh ve beden sağlığını bozacak cinsel saldırı suçlarını işleyen sanıkların lehine olabilecek bazı düzenlemeler de dikkat çekti. Tasarıyla tartışılan mağdurun, "beden ve ruh sağlığının bozulması halinde" verilecek cezanın artırılmasına ilişkin düzenleme yasadan çıkarıldı.

Mevcut kanuna göre tecavüz ve diğer cinsel saldırı suçlarında mağdur çocuksa 15-20, yetişkinse 10-20 yıl arası ceza veriliyor. Tecavüz suçunda cezaların alt sınırının bu miktarların üzerinde belirlenmesi ve cezanın infaz süresinin 3'de 2'den 4'de 3'e yükseltilmesi nedeniyle sanık lehine bir durum ortaya çıkmayacak. Ancak sarkıntılık suçunda ceza düşecek. Mevcut durumda bu suçta ruh ve beden sağlığı bozulmuşsa sanık en az 10-20 yıl ceza alıyor. 10 yıl ceza alan sanığın 6,5 yıl hapis yatması gerekiyor. Oysa aynı suçu işleyen kişi tasarı yasalaştığında en az 5 yıl ceza alacak. İnfaz süresi de 3 yıl 9 ay olacak. Yani tasarı mevcut düzenlemeye göre sanık lehine olacak.

Yeniden yargılanma gelecek

Aynı şekilde çocuk istismarında da sarkıntılık suçuna 8-15 yıl hapis cezası verilecek. Sanık 8 yıl hapis aldığında 6 yıl yatacak. Oysa mevcut düzenlemede çocuğun ruh sağlığını bozan sarkıntılık suçunda en az 15 yıl ceza veriliyor, sanık da 10 yıl sonra çıkabiliyor. Mevcut kanun döneminde bu suçlardan mahkum olanların da tasarının yasalaşması halinde yeniden yargılanması ve cezalarında indirim yapılması gündeme gelecek. Tasarıyla taciz suçunda mağdurun çocuk olması durumunda ceza 6 aydan 3 yıla kadar hapis olacak.

Tasarıyla, sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından sadece bir kez yararlanabilecek.

Kanun Tasarısına ulaşmak için TIKLAYINIZ