TRABZON-İSTANBUL/ RADİKAL-DHA

Türkiye’de sanık, şüpheli veya mağdur olarak suça bulaşmış çocukların sayısı rekor seviyeye ulaştı. Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği’nin (HEGEM) hazırladığı Türkiye’nin Suç Haritası’na göre son 1.5 yılda suçtan etkilenen çocuk sayısı 1 milyon 124 bin. Harita, 81 ilde, iki yıllık tarama sonucu oluşturuldu. Haritanın çocuklarla ilgili bölümünü HEGEM Başkanı Adem Solak, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında tanıttı.

‘Cumhuriyet tarihinde ilk’
Solak, “2009 verilerine göre sanık, şüpheli ve mağdur olarak adliye kayıtlarına giren çocuk sayımız 602 bin, 2010’un ilk 9 ay verilerini de eklediğinizde bu sayı 1 milyon 124 bine ulaşmaktadır. Yani son 1.5 senede
1 milyon 124 bin çocuğumuzu kollayamadık. Onlara sahip çıkamadık, aile, okullar ve diğer kurumlar olarak görevimizi yapamadık” dedi.

Altısı profesör dördü doçent 10 araştırmacı tarafından hazırlanan rapora göre çocuk suçluluğu ve mağduriyeti açısından ilk 10 kent batıdan ve şöyle sıralanıyor: Eskişehir, İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın, Kayseri, Isparta, Erzincan, Uşak ve Edirne.

Haritanın çocuk suçlarıyla ilgili illere göre karşılaştırmalı bölümünün Cumhuriyet tarihinde ilk olduğunu savunan Solak, raporla ilgili çok tartışma yaratacak iki tespitte bulundu:

ÇOCUKLAR SUÇ MAKİNELERİ HALİNE GELİYORLAR: “Çocukları Koruma Kanunu’nda ‘Çocukları hapse koymayın ama rehabilite edin’ der. Ancak rehabilitasyon yönü eksik kaldığından Çocuk Koruma Kanunu’nun suç işleyen çocukları koruyan kanuna dönüştüğünü görüyoruz ve giderek suç makineleri oluşmaya başladı.”

BATIDA AİLE YAPISI SIKINTILI: “Şiddet doğudadır’ şeklinde bir önyargı var. Bunun değişmesi lazım. Batıda aile yapısında önemli sıkıntılar var. Boşanmalar fazla. Eskiden geniş aileler vardı. Belki baba döverdi ama nine, dede sahip çıkar, şefkat gösterirdi. Şimdi baba yine dövüyor ama bu kez çocuk internet kafeye gidip akşama kadar adam öldürdüğü oyunlar oynuyor. Şefkat duygusundan yoksun kalıyor. Son yıllarda çocukların karıştığı suçlar olmasaydı kimse bu konuya bu kadar eğilmezdi. Çocuk sorunlarıyla ilgili icracı bir bakanlık olmalı.”