Antalya Barosu Başkanlığı, 13 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alanların Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Olarak Belirlenmesi Hakkındaki Kararname eki listenin 16. sırasında yer alan Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na ilişkin sınırların ekli krokide gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine ilişkin 4 Şubat 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Dairenin kararında, 16 Ekim 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Bakanlıkça koruma altına alınan alageyik ve yaban keçisinin doğal yaşadığı alanlardan olup, özellikle alageyiğin Türkiye'de yaşadığı tek habitat olarak belirlenen alanı da kapsayan Antalya Düzlerçamı'nın, "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak belirlendiği kaydedildi.

Bu Bakanlar Kurulu Kararının üzerinden üç yıl geçtikten sonra ise dava konusu Bakanlar Kurulu kararıyla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın 4 bin 44 hektarlık kısmının bu alanın dışına çıkarıldığı, Bakanlar Kurulu Kararından önce de bu yerin Milli Parklar Kanununa göre tabiat parkı olarak ilan edildiği anımsatıldı.

Kararda, ilgili yasa ve mevzuat hükümlerinde, yaban hayatı geliştirme sahaları belirlenerek yaban hayvanlarının doğal ortamlarıyla korunması ve geliştirilmesinin amaçlandığı, tabiat parkının ise halkın dinlenmesine ve eğlenmesine uygun alanlar olarak tanımlandığı vurgulandı.

Çevre Bakanlığı'na soru: "Hangi sebeple..."

Dairenin kararında, davalı Çevre ve Orman Bakanlığı'na, "söz konusu sahanın alageyik habitatı olduğu belirtildiği halde, hangi sebeple yaban hayatı geliştirme sahası dışına çıkarıldığı ve söz konusu yerin yaban hayatı geliştirme sahası olma niteliğini yitirip yitirmediği, bu konuda bir Bakanlar Kurulu Kararının bulunup bulunmadığı, yaban hayatı geliştirme sahasının, neye dayanılarak tabiat parkı olarak belirlendiği"nin sorulduğu, buna ilişkin bilgi ve belgelerin istendiği ifade edildi.

Buna karşın, davalı idarece belirtilen çelişkiyi giderir nitelikte yeni bir bilgi ve belge sunulamadığı vurgulanan kararda, davalı Bakanlığın, anılan yerin orman sahası içinde kalması nedeniyle "Bakanlık oluru"yla tabiat parkı ilan edilmesinin yerinde olduğunu belirttiği kaydedildi.

Yerin orman sahası içinde kalmasının, yaban hayatı geliştirme sahası dışına çıkarılarak tabiat parkı ilan edilmesine tek başına gerekçe olamayacağı vurgulanan kararda, "Bu durumda, Bakanlıkça koruma altına alınan alageyik ve yaban keçisinin doğal yaşam alanlardan olup, özellikle alageyiğin ülkemizde yaşadığı tek habitat olarak belirlenen bu alanın, belirtilen özelliğini yitirdiği yönünde bir saptamaya dayanmaksızın, önce "Bakanlık oluru"yla tabiat parkı olarak ilan edilmesi, daha sonra da dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası dışına çıkarılmasında hukuka uygunluk bulunmamaktadır" denildi.

Davalı Başbakanlık ile Çevre ve Orman Bakanlığının karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.


Cnn Türk